Győri orvosi rendelések

ügyeletek, orvoskereső, orvosi cikkek

Orvoskereső

Győri orvoskereső


A ma használatos korszerű altatók


Dr. Radics Judit pszichiáter, pszichoterapeuta írása

A kialvatlanság rendkívül kínzó érzését a megfelelő gyógyszerek alkalmazásával gyorsan meg lehet szüntetni.

Ezek a készítmények az altatók.

Az altatók bevétele a fájdalomcsillapítókéhoz hasonlítható : egy altató bevételétől ugyanolyan jól lehet aludni, mint ahogy csupán egy fájdalomcsillapító tabletta bevétele után meg lehet szabadulni a fájdalomtól.

Az altatószerek az utóbbi években jelentős fejlődésen mentek keresztül, és mára korszerű, nemkívánatos hatásoktól mentes készítmények kerültek forgalomba.

Természetesen elsőként azt szükséges hangsúlyozni, hogy mindig tisztázni kell, mi áll az alvászavar hátterében, és csak ennek ismeretében, orvosi vizsgálat, szakorvosi vizsgálatok után, orvosi javaslat nyomán kerülhet sor a megfelelő altató alkalmazására!

Az altatók használata előtt nem csak orvosi kivizsgálásra van szükség, mi is okozza az alvászavart, annak tisztázása is fontos, hogy az életmód kedvez-e a nyugodt alvásnak?

A rendszeresség szerepe nem hangsúlyozható eléggé -, ugyanabban az időben felkelni és lefeküdni alapvető jelentőségű a jó alvás hátterében, de a serkentők (kávé, kóla, csokoládé) délutáni, esti kerülése, vagy a nagy vacsorák elhagyása ugyancsak fontos tényező nemcsak a jó alvás, de az altatók hatékony hatáskifejtésének biztosításában is.

A ma használatos korszerű altatók az ún. Z-szerek.

Azért nevezik őket Z-szereknek, mert kémiai nevük "Z" betűvel kezdődik (zolpidem, zopiclon).

Gyors elalvást biztosítanak, segítik az éjszaka átalvását, ugyanakkor mivel gyorsan kiürülnek a szervezetből, nappali álmosító hatásuk már nincs.

A megfelelő alkalmazás mellett nem alakul ki velük szemben hozzászokás.

Kedvező alkalmazhatóságuk miatt idős emberek is biztonsággal szedhetik őket -, az idősek számára ugyanis különösen fontos, hogy a gyógyszereknek minél kevésbé legyenek mellékhatásaik.

Megjegyezhető, hogy az 55 év felettiek számára, abban az esetben, ha a tünetek alapján felvethető, hogy melatonin-szint csökkenés áll az alvászavar hátterében, ún. hosszú hatású melatonin-készítmény szedése is javasolható lehet.

Ha valaki alvászavarára nem korszerű altatót szed, akkor ajánlatos - szintén orvosi felügyelet mellett - korszerű Z-altatóra váltani. Ez úgy lehetséges, hogy a régi, korszerűtlen készítmény adagját fokozatosan csökkentik, mellyel párhuzamosan az új altatószer kerül bevezetésre.

Néhány hét alatt - ez általában 2-3 hét szokott lenni - a csere megtörténhet, és ilyenkor már csak a korszerű altatót szedi a beteg. Bár az altatók szedését a lehető legrövidebb ideig szokás javasolni, mely általában 2-4 hét, vagy esetleg 8 hetes időtartam, mégis előfordulhat, hogy valakinek ennél hosszabb ideig szükséges szednie a készítményt.

Az ő esetükben különösen fontos, hogy korszerű, Z-szert szedjenek -, tehát sosem késő váltani a kedvező hatású altatószerre.

A Z-altatók további előnyös tulajdonsága, hogy alkalmazásuk esetileg, alkalmanként is lehetséges : ez lehet egy nap, vagy 2-3 napos időtartam is.

Egy nehéz, stresszes nap után bevételük épp úgy segítség a nyugodt alvás biztosításában, mint alkalmazásuk akkor, ha valaki például hosszabb repülőúttal több időzónát lép át (ún. jet-lag), és ezáltal eltolódik a megszokott napi ritmusa.

Mivel az alvászavarok hátterében azonban számtalan ok állhat, semmiképpen nem ajánlatos "öngyógyítással" próbálkozni.

Különösen kerülendőek az alkoholos italok, melyek bár elálmosíthatnak, gyakran vezetnek éjszakai felébredéshez, és depressziót keltő hatásuk is van.

Ugyanakkor az öngyógyítás során feltáratlanok maradnak az alvászavar valódi okai.


Copyright © Dr. Radics Judit pszichiáter, pszichoterapeuta, alvásszakértő
Minden jog fenntartva!
Alvás-gyógycentrum
9022 Győr, Bajcsy-Zsilinszky út 53-55.
Telefon:
06-20-561-8643
http://www.radicsjudit.hu


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Hirdetés


Társasház takarítás Győr