Győri orvosi rendelések

ügyeletek, orvoskereső, orvosi cikkek

Orvoskereső

Győri orvoskereső


A nőknél előforduló gyakori alvásproblémák

Dr. Radics Judit pszichiáter, pszichoterapeuta írása

Az elegendő mennyiségű alvás különösen fontos a nők életében, mivel pozitívan hat a közérzetre, a kiegyensúlyozott hangulatra, a teljesítményre, a szociális kapcsolatokra és az általános jóllétre.

Ugyanakkor elsősorban a nők azok, akik különösen érzékenyen reagálnak a kialvatlanság következményeire -, őket a hormonális változásokkal együttjáró kritikus időszakok még fokozottabban terhelik meg.

A kellően jó nappali közérzethez a legtöbb ember számára napi 7-9 óra alvásra van szükség.

Az alvászavarok előfordulása az utóbbi években ugrásszerűen megnövekedett : statisztikai adatok szerint kétszer annyi nő szenved inszomniában
(alváselégtelenségben ), mint férfi.

Általánosságban elmondható, hogy a nők alvása fiatal korban a legpihentetőbb és a legkevésbé zavart.

Az alvászavarok fiatal nők körében leggyakrabban a menstruációhoz, a terhességhez és az anyasághoz kapcsolódnak, de erre az életszakaszra esik egyidőben a pályakezdés és a családalapítás is.

A nők számára helytállni mind a két területen komoly stresszt jelent, mely az alvászavarral járó szorongásos megbetegedésekre, és hangulatzavarok megjelenésére is hajlamosító tényezőként hathat.

Az állandó teljesítménykényszer miatt a mai rohanó világban a legtöbb fiatal nő kevés időt szán az alvásra, és rendszerint nem veszi komolyan a nappali fáradtság, álmosság, változékony hangulat, ingerlékenység, koncentrálási nehézség figyelmeztető jeleit. -, pedig mindezek a szervezet energiakészletének kimerülésére utalnak.

Pedig a csökkent alvásmennyiség egyértelműen nappali teljesítményzavarokhoz vezet, fokozhatja a balesetek előfordulásának valószínűségét, és negatív hatással van a testi egészségre is.

Tudományos tények igazolják, hogy a kevés alvás fokozza a szívbetegségek és a cukorbetegség kialakulásának valószínűségét, és testsúlynövekedést is okoz.

Ugyancsak összefüggést állapítottak meg a kutatók a kipihentség foka, a depresszió és az ingerlékenység jelentkezése között -, az alváshiány, a nem megfelelő minőségű alvásnak egyértelmű pszichés következményei vannak: a rosszul alvó nők körében a szorongásos megbetegedések és a depresszió lényegesen nagyobb arányban fordul elő.

A nőket különleges biológiai tulajdonságaik is alvászavarra hajlamosítják : a szervezetükben lezajló hormonális változások még inkább hajlamosító tényezők.

Ilyen a menstruációs ciklus, a terhesség és a menopauza.

Mindez a női nemi hormonok - az ösztogén és a progeszteron - szintjének változásával függ össze.

A menstruációs ciklus alatt hónapról hónapra megismétlődik a fentiekben említett hormonszintek változása.

Ennek következtében a menstruációt megelőző napokban a nők mintegy 50 %-a /!/ panaszkodhat alvásának megromlásáról, ami általában 2-3 napos komoly alváshiányt jelent.

Általánosságban az mondható el, hogy a menstruációs ciklus 19-21. napjától a nők nehezen tudnak elaludni, akik pedig a premenstruációs szindrómától ( menstruáció előtti 3-7 napban jelentkező komplex testi és lelki tünetegyüttes érzelmi labilitással, ingerlékenységgel, étvágyfokozódással ) szenvednek, azoknál a mentruációs ciklus 22-28. napja között igen zavaró alvászavarral talákozhatunk.

Ehhez kellemetlen testi panaszok ( felpuffadás, "vizesedés", mellfeszülés, fejfájás ) és pszichés tünetek ( komoly alvásproblémák, el- és átalvási zavarok, éjszakai izzadás, hangulatzavar, túl korai megébredés vagy lényegesen megnőtt alvásigény ) csatlakozhatnak.

Abban az esetben,ha az alvászavar dominál, helyes az alváshygiénés szabályok betartása.

Kerülendők a koffein és alkohol tartalmú italok fogyasztása, a túl késői testedzés, a késői nagy evések, és fontos a pontos napirend betartása, a rendszeresség is.

Amennyiben PMS ( Premenstruációs szindróma ) tünetei jelentkeznek, ennek megoldása komplex feladat, melynek érdekében mindenképpen célszerű szakorvossal konzultálni.


Copyright © Dr. Radics Judit pszichiáter, pszichoterapeuta
Minden jog fenntartva!


Alvás-gyógycentrum
9022 Győr, Bajcsy-Zsilinszky út 53-55.
Telefon:
06-20-561-8643
http://www.radicsjudit.hu0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Hirdetés


Társasház takarítás Győr