Győri orvosi rendelések

ügyeletek, orvoskereső, orvosi cikkek

Orvoskereső

Győri orvoskereső


Krupp - egy életveszélyes felső légúti fertőzés

Krupp - egy életveszélyes felső légúti fertőzés

Kétfajta fulladás típus van: az egyik az asztmás jellegű, melynél a kilégzés nehezített, a másik pedig a krupp, amikor is a belégzés nehezített. A krupp alapja, hogy a gégében, a hangszalagok alatt két oldalt kialakul egy párnaszerű duzzanat, amely beszűkíti a légutat és ez fulladásszerű rohamot idéz elő. Éjjel váratlanul jelentkezik a belégzési nehezítettség, amikor a beteg gyermek száraz, jellegzetes ugató köhögés kíséretében veszi a levegőt. A krupp jellemzően csecsemő és kisgyermekkorban fordul elő leginkább, mivel fiatal gyermek légutai még kis keresztmetszetűek, így a szűk légutakat a kruppos nyálkahártya-duzzanat gyorsan beszűkítheti.

Az egyik meghívott vendég gyermekének már kétszer volt enyhébb fulladásos rohama, amelyet szerencsére hamar kezelni tudtak. Dr Timár Tibor, gyermekgyógyász, fül-orr-gégész elmondása szerint a krupp a szülők számára valóban egy igen rémisztő dolog, hiszen gyermekük görcsösen próbál levegő után kapkodni. Enyhébb rohamnál télen a hideg levegő is lenyugtathatja a gyermeket. A súlyosabb tüneteknél mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni, a gyermek egészsége érdekében.A betegség oka elsősorban vírusfertőzés, de az időjárás is nagymértékben befolyásolja a kialakulását. A krupp egyre gyakoribb betegség a gyermekek körében. Megelőzésére gyógyszeres kezelés valójában nincs, esetleges orvos által felírt, váladékoldók adagolása ajánlott. Csakis orvos által indokolt, bakteriális felülfertőződés esetén rendelhető el az antibiotikumos kezelés. A friss, tiszta levegő segít elkerülni a rohamokat. Téli időszakban érdemes kerülni a fertőzésveszélyes helyeket és érdemes a gyermek szobájában hideg vizes párásítót használni.

Marsi Anikó és Palik László nagyobbik fia is kruppos, így ők a rohamok megelőzésének érdekében elutaztak a téli, hideg időszak elől. A család egyik orvos barátja tanácsolta, hogy hagyjanak ki egy hideg telet, mert az biztosan jót tenne a gyermek egészségi állapotának.

Forrás: napidoktor.hu

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Hirdetés


Társasház takarítás Győr