Győri orvosi rendelések

ügyeletek, orvoskereső, orvosi cikkek

Orvoskereső

Győri orvoskereső


ÁNTSZ: eddig nyolc betegnél vetődött fel a hasmenésjárvány gyanúja

Hétfőig nyolc olyan beteget jelentettek az Országos Epidemiológiai Központban (OEK), akinél felvetődött a németországi hasmenésjárvány gyanúja - jelentette be Szabó Enikő helyettes országos tiszti főorvos hétfőn budapesti sajtótájékoztatón.

Elmondása szerint a nyolcból öt minta negatív lett, három esetben még nincsenek meg a mikrobiológiai vizsgálatok eredményei. Hozzátette: a betegeknek csak hasmenéses tüneteik vannak, szövődményeik nincsenek. Mindannyian otthon vannak, kórházi ápolásukra nincs szükség.

A nyolc magyarországi kólibaktérium-gyanús beteg nem állt kapcsolatban egymással, tehát nem egymást fertőzték meg. Valamennyien Németországban tartózkodtak a közelmúltban, illetve gyanús terméket fogyasztottak.

Szabó Enikő ezúttal is felhívta a figyelmet a rendszeres kézmosás fontosságára, továbbá arra, hogy a zöldségféléket fogyasztás előtt nem elegendő alaposan megmosni, meg is kell hámozni.

A helyettes tiszti főorvos arra is kitért, hogy hétfőn az uniós szakemberek telefonos konferenciát tartanak, és megosztják legfrissebb információikat a járványról.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy még Németországban sem tudták teljes bizonyossággal azonosítani azt a zöldséget, amely a fertőzést okozta.

Melles Márta, az OEK főigazgató főorvosa kiemelte: a baktérium kis mennyiségben is súlyos fertőzést okoz. Mint mondta, az első tünet a hasmenés, és később láz is kíséri. Sokszor a beteg már jobban érzi magát, amikor kiderül, hogy szövődményként veseelégtelenség alakult ki.

Németországban tizenkettőre emelkedett a hasmenésjárvány áldozatainak száma, és hétfő délutáni adatok szerint eddig több mint 1200 beteget, illetve gyanús esetet regisztráltak. Az egyetlen apró, derűlátásra okot adó jel, hogy az egészségügyi hatóságok szerint a hétvégén csekély mértékben lassult a fertőzés terjedésének üteme.

Mostanáig Németország mellett Svédországból, Dániából, Hollandiából, Nagy-Britanniából és Franciaországból is jelentettek megbetegedést. Ezeken kívül több országban, például Ausztriában számos zöldséget vontak vissza a boltokból, valamint semmisítettek meg.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter hétfő reggel úgy nyilatkozott: valamennyi spanyol eredetű friss élelmiszert ellenőrizték Magyarországon, és nem találtak köztük fertőzöttet.

Dátum: 2011.05.30
Forrás: mti.hu

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Hirdetés


Társasház takarítás Győr