Győri orvosi rendelések

ügyeletek, orvoskereső, orvosi cikkek

Orvoskereső

Győri orvoskereső


Az anya terhesség alatti dohányzása növeli a babánál az asztma kockázatát

London, 2011. május 18., szerda (MTI) - A terhesség alatti dohányzás megváltoztathatja a magzati DNS környezetét, az úgynevezett metilációs mintázatot, ezen keresztül pedig gyengíti a születendő gyerek immunrendszerét - idézte amerikai kutatók megállapítását szerdán a The Daily Telegraph című brit lap online kiadása (http://www.telegraph.co.uk).

A környezeti hatások, így a dohányzásból származó toxikus anyagok is befolyásolják a DNS óriásmolekulát körülvevő kisebb metilcsoportok elhelyezkedését, a DNS-metilációt. Egy most ismertetett amerikai tanulmány szerint ez lehet a genetikai háttere annak, hogy a dohányzó kismamák gyerekei körében a későbbiekben gyakoribb az asztma.

Carrie Breton, a Los Angeles-i Dél-Kaliforniai Egyetem munkatársa kutatócsoportjával úgy találta, hogy azoknál a gyerekeknél, akiknek anyja várandóssága alatt dohányzott, 2,3 százalékkal nagyobb volt a DNS-molekula metilációs szintje az AXL jelű génnél. Ez a gén az immunrendszer fejlődése szempontjából alapvető fontosságú. A vizsgálatokból kiderült, hogy még a nagyanya dohányzásának is mérhető hatása volt a gyerek DNS-ének metilációs mintázatára.

Azt a folyamatot, ahogyan a metiláció befolyásolja az immunrendszer működését, még nem ismerik pontosan a kutatók, ám egyre több adat gyűlik ezzel kapcsolatban. A tanulmányt a kutatók szerdán ismertették egy Denverben megrendezett orvosi konferencián.

Forrás: mti.hu

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Hirdetés


Társasház takarítás Győr