Győri orvosi rendelések

ügyeletek, orvoskereső, orvosi cikkek

Orvoskereső

Győri orvoskereső


Az autisták agyában másként működnek a gének

Az autisták agyában más a gének és az általuk kifejezett fehérjék mintázata, mint az egészséges emberek agyában - idézte egy nemzetközi kutatócsoport eredményét a BBC hírportálja (http://www.bbc.co.uk).

A Nature tudományos magazin legfrissebb számában közzétett eredeti tanulmány szerint az autisták agyában a homloklebeny és a temporális lebeny egyedi karaktere eltűnt. Ezekben a régiókban szokásosan különböző gének aktívak, ám az autistáknál ugyanaz a génkifejeződési mintázat volt tapasztalható bennük.

Az autizmus hátterében genetikai és környezeti okok is húzódnak. "Ha véletlenszerűen kiválasztanánk 20 autista embert, mindegyiküknél egyéni kiváltó okot találnánk a háttérben. Mégis, amikor megnéztük, miként viselkednek a gének és fehérjék az autisták agyában, jól meghatározott közös mintázatot találtunk" - magyarázta Daniel Geschwind, a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem kutatója.

A brit, amerikai és kanadai együttműködésben végzett kutatások során 19 autista és 17 egészséges agyból származó mintákat elemeztek. Megállapították, hogy 209, az agysejtek munkáját és kommunikációját meghatározó gén alul működik, míg 235, az immun- és gyulladásos válaszokért felelős gén túlműködik az autisták agyában.

Az egészséges agyhoz képest eltűnt a különbség is, ahogyan a különböző gének kifejeződnek a homloklebenyben, illetve a temporális lebenyben, ehelyett a két területen igen hasonló génkifejeződési mintázatot találtak az autista agyban. A kutatók úgy vélik, hogy ez a hibás agyi fejlődés következménye lehet.

Dátum: 2011. május 26
Forrás: mti.hu

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Hirdetés


Társasház takarítás Győr