Győri orvosi rendelések

ügyeletek, orvoskereső, orvosi cikkek

Orvoskereső

Győri orvoskereső


Az orvosok szövetsége egyetért a rezidensek követeléseivel

A Magyar Orvosok Szövetsége (MOSZ) arra kéri tagjait, hogy ne vállaljanak önkéntes túlmunkát, illetve fontolják meg a rezidensszövetség azon akciójában való részvételt, amelynek keretében a csatlakozók az év végéig letétbe helyezik felmondásukat, ha a kormányzat nem rendezi a helyzetüket.

Az orvosok szövetsége az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében azt írta, egyetértenek a rezidensek képviselőivel abban, hogy további akár négyezer szakember elvándorlása az egészségügy jóvátehetetlen összeomlását okozná. Ezért felszólították a döntéshozókat, hogy teljesítsék a rezidensszövetség követeléseit, haladéktalanul kezdjék meg az ágazat bérfelzárkóztatását, tegyenek meg mindent az egészségügyi szakemberek további tömeges elvándorlásának a megakadályozása érdekében - tették hozzá.

Ennek kikényszerítésére a MOSZ azt kérte tagjaitól: "éljenek a törvény biztosította jogukkal" és csak heti negyvennyolc óra kötelező ügyeletet teljesítsenek. Emellett arra is bátorítják őket, hogy fontolják meg a rezidensek akciójában való közvetlen részvételt.

A szervezet kiemelte: a kormányváltást követően egy teljes éven át vártak türelmesen, ám a "szégyenletesen alacsony bérek rendezése terén" nem történt előrelépés. Ezért megértik a fiatal orvosok "elkeseredett és utolsó akcióját", szolidaritást vállalnak velük.

"Tesszük mindezt a huszonnegyedik óra utolsó percében, talán abban az utolsó pillanatban, amikor még megmenthető a magyar egészségügy, elsősorban a magyar betegek érdekében" - fogalmazott a MOSZ.

Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke kedden sajtótájékoztatón jelentette be: az év végéig tömegesen helyezik "letétbe" felmondásukat a rezidensek. Közlése szerint ha az év végéig nem tud megegyezni a kormányzat és a szövetség, ezek a felmondólevelek a jövő év január elsejével aktiválódnak.

Mint mondta, elvárásuk, hogy az orvosok átlagos alapbére érje el a nemzetgazdasági átlagfizetés háromszorosát. Emellett elvárják a jogszabályok betartását, különös tekintettel a túlórák és többletmunka elszámolásának kérdésében. Továbbá fontosnak tartják, hogy a szakmai szabályok szerint gyakorolhassák hivatásukat, főként az adminisztratív terhek és a szakmai képzés minőségének tekintetében.

"Minden nap három magyar orvos adja fel a küzdelmet és lépi át az országhatárt" - mondta a szövetség elnöke, hozzátéve: 2013 végére már mintegy négyezer orvos fog hiányozni a magyar egészségügyből.

"Beavatkozás nélkül össze fog omlani a magyar egészségügy" - vélekedett, arra utalva, hogy több ezer orvos és szakdolgozó már "útra készen áll". Az ő hiányuk pedig - várhatóan a két hónapos felmondási határidő letelte után - már márciustól érezhető lesz az egészségügyben.

Az esemény helyszínén váratlanul megjelent Szócska Miklós, egészségügyért felelős államtitkár, aki újságíróknak azt mondta: most egy elég egyértelmű üzenetet kapott, mely szerint "hogy ha nekem nem adsz több pénzt, felülök a repülőre". Hozzátette: azt is látni kell, hogy a külföldre távozók itthon maradó kollégái pórul fognak járni, mert az eddiginél is többet kell majd ügyelniük, tehát "ez a rendszer fenntarthatósága szempontjából nem egy jó üzenet".

Az államtitkár hangsúlyozta: több évtized mulasztását kell most helyrehozniuk, ami nem könnyű. Mint mondta, gazdasági lehetőségeik mentén meg fogják keresni annak lehetőségét, hogyan tudnák rendezni a helyzetet, dolgoznak az alternatív forrásteremtési lehetőségek megteremtésén.

Dátum: 2011. május 24
Forrás: mti.hu

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Hirdetés


Társasház takarítás Győr