Győri orvosi rendelések

ügyeletek, orvoskereső, orvosi cikkek

Orvoskereső

Győri orvoskereső


Év végéig tömegesen helyezik "letétbe" felmondásukat a rezidensek

Év végéig tömegesen helyezik "letétbe" felmondásukat a rezidensek – jelentette be a pályakezdő orvosok érdekeit képviselő szövetség elnöke kedden Budapesten.

Papp Magor közlése szerint amennyiben az év végéig nem tud megegyezni a kormányzat és a szövetség, ezek a felmondólevelek január elsejével aktiválódnak. Elvárásuk, hogy az orvosok átlagos alapbére érje el a nemzetgazdasági átlagfizetés háromszorosát - mondta a Magyar Rezidens Szövetség elnöke a sajtótájékoztatón.

Emellett elvárják a jogszabályok betartását, különös tekintettel a túlórák és többletmunka elszámolásának kérdésében. Továbbá azt szeretnék, hogy a szakmai szabályok szerint gyakorolhassák hivatásukat, különös tekintettel az adminisztratív terhek és a szakmai képzés minőségének tekintetében - mondta Papp Magor.

"Minden nap három magyar orvos adja fel a küzdelmet és lépi át az országhatárt" - fogalmazott a szövetség elnöke, hozzátéve: 2013 végére már mintegy négyezer orvos fog hiányozni a magyar egészségügyből. "Beavatkozás nélkül össze fog omlani a magyar egészségügy" - vélekedett, arra utalva, hogy több ezer orvos és szakdolgozó már "útra készen áll". Az ő hiányuk pedig - várhatóan a kéthónapos felmondási határidő letelte után - már márciustól érezhető lesz az egészségügyben.

Ismét hangsúlyozta, hogy a nyugati bérek ötödével is Magyarországon lehet tartani az orvosokat. A szövetség a kezdő orvosok számára kétszáz-, a szakorvosoknak pedig háromszázezer forintos kezdő fizetést tartana elfogadhatónak. Emellett viszont a "tapasztalt kollégák" bérfelzárkóztatását is elvárják - tette hozzá.

Papp Magor arra is kitért, már más szervezet is - például a Magyar Orvosok Szövetsége - jelezte, támogatják kezdeményezésüket. Mint mondta, a szolidaritást vállaló kollégáktól azt kérik: nyilatkozatban jelezzék, hogy januártól önként nem vállalnak semmilyen többletmunkát.

Elmondta, hogy a rezidensek felmondólevelét egy veszprémi ügyvédi irodában gyűjtik.

Szavai szerint a múlt héten azt "világos jelzést kapták, hogy nem fontosak", Orbán Viktor miniszterelnöknek írt levelükre ugyanis csupán egy titkárságvezető reagált, érdemi válasz nélkül.

A rezidensek most azt kérdezik a döntéshozóktól, különösen a miniszterelnöktől, hogy miről mondjanak még le a fiatal orvosok: az önálló, anyagilag független életről, a családalapításról, morális alapelveikről, vagy Magyarországról - fogalmazott Papp Magor.

Az esemény helyszínén váratlanul megjelenő Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár a sajtónak azt mondta: most egy elég egyértelmű üzenetet kapott, "hogyha nekem nem adsz több pénzt, felülök a repülőre". Hozzátette: azt is látni kell, hogy a külföldre távozók itthon maradó kollégái pórul fognak járni, mert az eddiginél is többet kell majd ügyelniük, tehát "ez a rendszer fenntarthatósága szempontjából nem egy jó üzenet".

Az államtitkár hangsúlyozta: több évtized mulasztását kell most helyrehozniuk, amely nem könnyű, hiszen egy "gazdasági világégés" után vagyunk. Mint mondta, gazdasági lehetőségeik mentén meg fogják keresni a lehetőségét, hogyan tudnák rendezni a helyzetet, dolgoznak az alternatív forrásteremtési lehetőségeken. Utóbbi kapcsán konkrétumokra nem kívánt kitérni.

Az államtitkár Papp Magort cáfolva azt mondta, a miniszterelnök ismeri és követi a rezidensek problémáját. Közlése szerint Orbán Viktor legutóbb épp hétfőn érdeklődött ez ügyben az államtitkárságon.

Szócska Miklós úgy fogalmazott, "érdekes érzés", hogy épp ő volt az, aki éveken át azért küzdött, hogy a minisztérium kiadja az orvosok migrációjára vonatkozó - eleinte eltitkolt - adatokat. Most pedig neki kell megélnie, hogy ez az egészségügy sorsfordító kérdése. Viszont azt meg kell oldani, mert e nélkül az egészségügy nem fenntartható - fűzte hozzá.

Dátum: 2011. május 24
Forrás: mti.hu

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Hirdetés


Társasház takarítás Győr