Győri orvosi rendelések

ügyeletek, orvoskereső, orvosi cikkek

Orvoskereső

Győri orvoskereső


A fogyás céljából végzett gyomorműtét többet használ, mint a gyors súlycsökkenés

Az igen súlyosan elhízott cukorbetegek esetében a gyomorműtét hatékonyabban javítja a cukorbaj anyagcserezavarát, mint ha a páciens súlytöbbletét más úton csökkentik.

Az Egyesült Államokban az illetékes hatóság lejjebb vitte a súlytöbbletnek azt a határát, amely fölött bárki, akinek megfelelő diétával, mozgással vagy engedélyezett gyógyszeres kezeléssel nem sikerült a fogyás, megoperálható, hogy testsúlyát megfelelő szintre csökkentsék.

A testsúly erélyes apadása a cukorbetegség anyagcserezavarát ugyancsak javítja, és amerikai kutatók felfigyeltek arra, hogy a gyomorműtét útján fogyók cukorbaja erőteljesebben javult, mint ahogy a testsúly mérséklődése alapján várható lett volna. A nagy figyelmet keltő tanulmányt a Science Transnational Medicine közölte.

A kutatók megállapították, hogy bizonyos aminosavak és anyagcseretermékek mennyisége sokkal nagyobb mértékben javult a műtét után, mint ugyanolyan mértékű fogyáskor, amelyet diétával és más módszerekkel értek el. Az elágazó láncú aminosavak az izomszövet egynegyedét teszik ki, és esszenciálisak, vagyis a szervezet előállítani nem tudja őket. Fizikai terheléskor az izomzat először ezeket használja fel, ezért mozgás, sportolás nélkülük lehetetlen. A tudósok azt észlelték, hogy ha a kövér cukorbetegeknél a gyomorműtét eredményeként tíz kiló súlycsökkenés következett be, aminosavszintjük, valamint az elágazó láncú aminosavak oxidációja során keletkező anyagcseretermékek szintje határozottan a normális értékek irányába mozdult el.

Ez a kedvező változás statisztikailag értékelhető mértékben volt jelentősebb, mint a más módon sikeres súlycsökkenés hatása. A biokémiai eredmények egybevágtak a cukorbetegek inzulin ellenállásában és inzulin érzékenységében mért erőteljesebb javulással.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy további vizsgálatok szükségesek, de azok igen érdekes összefüggések kiderítését ígérik.

Dátum: 2011. május 23
Forrás: mti.hu

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Hirdetés


Társasház takarítás Győr