Győri orvosi rendelések

ügyeletek, orvoskereső, orvosi cikkek

Orvoskereső

Győri orvoskereső


A középosztálybeli brit nők közül többen választják a császármetszést

Több százezer skóciai szülés adatait elemezve arra a következtetésre jutottak a Glasgow-i Egyetem kutatói, hogy a császármetszések növekvő arányát elsősorban a sebészeti beavatkozást választó, befolyásosabb családokban élő nők emelkedő száma okozza - írta szerdán a The Daily Telegraph című brit napilap online kiadása (http://www.telegraph.co.uk).

A brit országos adatok szerint jelenleg a nők negyede szül császármetszéssel, miközben ez az arány az 1980-as években még csupán 11 százalék körül volt.

A kutatók Skóciában gyűjtött egészségügyi feljegyzéseket elemeztek, ehhez 1980-81-ből, 1990-91-ből és 1999-2000-ből származó, összesen 365 ezer szülésre vonatkozó adathalmazt tekintettek át. Az elemzésnél azt is figyelembe vették, hogy az anya - lakcíme alapján - mennyire "jó" környéken lakik, valamint az anya és az apa szakmáját is. Mindezek alapján úgy találták, hogy 1980-81-ben a szegényebb környéken élő nők szültek nagyobb arányban császármetszéssel. A befolyásosabb családokban élő nők körében ekkor 10 százalék volt a császármetszések aránya, 2000-re viszont ez a szám a duplájára, 20 százalékra emelkedett.
Az eredeti tanulmányt a BMC Public Health című szakfolyóiratban tették közzé.

Dátum: 2011. május 19
Forrás: mti.hu

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Hirdetés


Társasház takarítás Győr