Győri orvosi rendelések

ügyeletek, orvoskereső, orvosi cikkek

Orvoskereső

Győri orvoskereső


A mozgás mint gyógyszer - sportkongresszus Győrött

Győr, 2011. május 18., szerda (MTI) - Magyarország legjelesebb sporttudósain kívül Európából, valamint Észak- és Dél-Amerikából érkeznek jeles előadók a Magyar Sporttudományi Társaság VIII. országos és nemzetközi sportkongresszusára, melyet Győrben a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Karán rendeznek meg.

A péntekig tartó esemény szerdai sajtótájékoztatóján prof. dr. Tóth Miklós, a társaság elnöke elmondta: a kongresszus egyben a készülő új magyar sporttörvény egyeztető fóruma is, bár ez a téma nem része az esemény hivatalos programjának.

A három nap alatt összesen nyolc plenáris ülést tartanak, és több mint hetven előadás hangzik el. A főbb címek: Sportpolitika, egyetemi sport, sportjáték; Szociológia, életmód, gazdaság; Iskolai, óvodai testnevelés; Edzéstudomány, rehabilitáció, mozgáselemzés, biokémia; Teljesítmény, életmód; Humánbiológia; Sportélettan; Társadalom- és természettudomány.

"A meghívásos szimpozion legfőbb témája a mozgás mint gyógyszer - mondja Tóth professzor. - Ennek során a magyar társadalmat leginkább foglalkoztató néhány fontos kérdést tárgyalunk. Mozogni elkezdeni sohasem késő és tudományosan bizonyított tény, hogy hétféle rákbetegség, a cukorbetegség kialakulásának gyakorisága kisebb azoknál, akik rendszeresen mozognak."
Tihanyi József, a Semmelweis Egyetem dékánja elmondta: konkrét válaszokat keresnek nagy társadalmi problémákra. Fontos lenne eljutni oda, hogy a sporttudományos kutatások jelentősebb pénzügyi támogatást élvezzenek.

Kérdésre válaszolva Tóth Miklós azt mondta, a kongresszuson nagy hangsúlyt kap majd a sportolóknál előforduló hirtelen szívhalál. A professzor szerint megfelelő szűrőrendszerekkel jóval az átlag alá hozható a sportolók körében a szívhalál.

Forrás: mti.hu

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Hirdetés


Társasház takarítás Győr