Győri orvosi rendelések

ügyeletek, orvoskereső, orvosi cikkek

Orvoskereső

Győri orvoskereső


Ombudsman: szabálytalanságok történtek egy pszichiátriai beteg sürgősségi gyógykezelése során

Huszonnégy órán belül értesítenie kell a bíróságot a pszichiátriai intézet vezetőjének, ha kényszerrel szállítanak be egy beteget a pszichiátriai osztályra, a gyakorlat mégsem ezt mutatja - olvasható Szabó Máté ombudsman jelentésében, amelyet az Országgyűlési Biztos Hivatala hétfőn az MTI-hez is eljuttatott.

A közlemény szerint sürgősségi gyógykezelés esetében akár akarata ellenére, kényszerrel is beszállíttathatja a szakorvos a pszichiátriai osztályra "a közvetlen veszélyeztető állapotú" beteget. Az egészségügyi törvény szerint a pszichiátriai intézet vezetőjének ilyenkor 24 órán belül értesítenie kell a bíróságot, kezdeményeznie kell a beszállítás indokoltságának megállapítását, a kötelező pszichiátriai intézeti gyógykezelés elrendelését. Az ombudsman azonban egy panasz nyomán más kórházi gyakorlatról szerzett tudomást.

A biztos egyik vizsgálata szerint egy beteget egy pénteki nap délutánján kényszerrel szállították a pszichiátriai osztályra. A bíróságot az intézmény az előírt 24 órán bőven túl, csak hétfő reggel értesítette. A bíróságnak az értesítés kézhezvételétől számított 72 órán belül kell határozatot hoznia, addig a beteg ideiglenesen az intézetben tartható, de a panaszolt esetben a határozat - az értesítés késlekedése miatt - csak a beszállítást követő ötödik napon született meg.

A jelentés szerint a szigorú határidő kikötése az egészségügyről szóló törvény garanciális szabálya, jelentősége éppen abban áll, hogy a felvett beteg - bírósági döntés hiányában - a lehető legrövidebb ideig lehessen a személyes szabadságában korlátozva.

A biztos kiemelte, hogy garanciális szabálynak minősül az is, hogy kényszerintézkedés elrendelésekor a személyes szabadság bármilyen korlátozásáról haladéktalanul értesíteni kell a betegjogi képviselőt, illetve a beteg törvényes vagy meghatalmazott képviselőjét. A panaszos esetében az intézmény betegdokumentációjának tanúsága szerint ez sem történt meg. Az ombudsman emiatt különösen meglepőnek tartotta, hogy bár az ÁNTSZ kétszer is vizsgálta az ügyet, egyik eljárása során sem fedezett fel jogsértést.

Szabó Máté jelentésében megállapította, hogy a kórház többszörös mulasztásával súlyosan sértette a panaszos személyes szabadsághoz, valamint az emberi méltósághoz való jogát. A jelentés azt is kiemeli, hogy az ÁNTSZ Dél-alföldi Regionális Intézetének vizsgálata során - mivel figyelmen kívül hagyta az említett nyilvánvaló jogsértéseket - a jogállamiság elvéből következő jogbiztonság követelményével, továbbá a tisztességes eljáráshoz és jogorvoslathoz való joggal összefüggő visszásságot okozott - áll a közleményben.

Dátum: 2011. május 23
Forrás: mti.hu

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Hirdetés


Társasház takarítás Győr