Győri orvosi rendelések

ügyeletek, orvoskereső, orvosi cikkek

Orvoskereső

Győri orvoskereső


Az 1-3 évesek még nem ehetik ugyanazt, mint a felnőttek

A magyar anyák fele nem tudja, hogy az 1-3 évesek még nem ehetik mindig ugyanazt, amit a család többi tagja - derült ki a Magyar Gyermekorvosok Társaságának friss felméréséből.

Az 1-3 éves gyermek nem "kis felnőtt", fejlődő szervezete még nincs felkészülve a számára cukros, zsíros, sós felnőttételekre. Az átmenetinek számító időszakban a gyereket szoktatni kell a megfelelő ételekhez - mondta Szabó László, a Magyar Gyermekorvosok Társasága elnöke kedden, a sajtó képviselőinek rendezett tájékoztatón Budapesten. A korosztály táplálásáról eddig nem létezett szakmai útmutató, így a gyermekorvosoknak nem volt egységes szakirodalma. A Magyar Gyermekorvosok Társasága Gasztroenterológiai szekciójának vezető orvosai ezért idén tavasszal összeállították a hiánypótló szakmai ajánlást, amelyet hamarosan hivatalosan is publikálnak. Ez elsősorban a védőnők, orvosok számára segítség, akik az édesanyák felé közvetíthetik a tanácsokat.

Ötből négy megkérdezett úgy gondolja, hogy egészségesen eteti gyermekét, az egészséges táplálást ugyanis a napi zöldség- és gyümölcsfogyasztással teszik egyenlővé. A válaszadók 60 százaléka szerint az 1 év feletti kisgyerek már azt eheti, mint a felnőttek, 46 százalék szerint még különleges étrendi igényei lennének. A vizsgált korú gyermekek 65 százaléka nem kap kizárólag nekik készített ételt, csak azt, amit a család többi tagja is eszik. Bár az anyák többsége szeret főzni, csak egynegyedük teszi ezt külön a kicsinek. Az édesanyák leggyakrabban arra hivatkoztak, hogy nincs idejük vagy erejük ilyesmire - ismertette a felmérés eredményeit Zagyva Enikő, a kutatást végző cég munkatársa.

Az anyák fele azt vallja, hogy igyekszik kihagyni az édességeket a gyermek étrendjéből. A felmérésben részt vevők 92 százaléka hetente két-háromszor, 66 százalék hetente 4-6 alkalommal ad édességet a gyereknek. Király Balázs házi gyermekorvos arra hívta fel a figyelmet, hogy a cukortartalom mellett az édességek másik hátulütője a magas energiatartalom. Ha a gyerek megiszik napi 2 pohár cukros kakaót, étvágytalan lesz és nem eszi meg a hasznos tápanyagokban gazdag főtt ételt.

A társaság tavalyi felméréséből tudható, hogy az 1-3 évesek az ajánlotthoz képest négyszeres mennyiségű sót fogyasztanak: 30 százalékuk majdnem minden nap eszik virslit vagy felvágottat, egynegyedük pedig legalább hetente egyszer kap chipset. Ennek oka az lehet, hogy az anyák nincsenek tisztában a rejtett sótartalommal: csak a megkérdezettek fele tudja például, hogy a felvágottnak és a virslinek magas a sótartalma. A gyerekek 62 százaléka minden nap, vagy akár naponta többször is kap tehéntejet. A szakmai ajánlás szerint ezzel óvatosan kell bánni, mert fél liter tehéntej már fedezi az egész napi ajánlott fehérjeigényt. "Fél tévhit", hogy minden reggel és este egy pohár tej kell a gyereknek. Szabó László, a társaság elnöke a szoptatást, vagy az anyatejhez legközelebb álló tejalapú gyerekitalokat, tápszereket ajánlja fogyasztásra.

A felmérést 300 fő megkérdezésével végezték, akik városban élnek és 12-36 hónapos korú egészséges gyermekük van.

Dátum: 2011.06.07
Hírforrás: MTI

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Hirdetés


Társasház takarítás Győr