Győri orvosi rendelések

ügyeletek, orvoskereső, orvosi cikkek

Orvoskereső

Győri orvoskereső


Életkortól vagy bőrszíntől függően nagyok a különbségek a kisvérkörben

Nem, kor, etnikum alapján különbözik a a szív jobb kamrájának mérete és teljesítménye - állapították meg amerikai kutatók.

A koszorúér-betegség és következményei, az infarktus vagy a hirtelen halál döntően a szív bal kamrájának kóros állapotát jelentik, pedig a kisvérkör, melyben a vérkeringést a szív jobb kamrájának működése szabja meg, egészségünkhöz ugyanolyan fontos, mint a szív másik felének épsége.

Az Egyesült Államokban hatalmas tanulmány foglalkozott a szív jobb kamrájának méretével, teljesítményével és azzal, hogy ebben milyen különbségek mutatkoznak férfiak és nők között, vagy az etnikai eredettől függően.

Az amerikai közegészségügy szakértői 2000-ben indították el az érelmeszesedés multietnikus különbségeinek vizsgálatát. Az amerikai nevéből MESA betűszó formában ismert tanulmányban csaknem hatezer résztvevő található és egyenlő arányban vannak benne férfiak és nők, illetve fehérbőrű kaukázusiak, indiánok, ázsiaiak, afroamerikaiak és hispán eredetű, egészséges felnőtt amerikai állampolgárok.

A tanulmányba bevontak szív-és érbetegség szempontjából egészségesnek bizonyultak a megfigyelés kezdetén. Az eltelt évek során egészségi állapotukat gondosan ellenőrizték és legutóbb az orvostudomány legkorszerűbb eszközeinek fölhasználásával szívük jobb kamráját vizsgálták meg.

Ennek az a jelentősége, hogy ilyen mértékű tanulmány sehol a világon még soha nem történt, miközben a jobb szívkamra ép működése létfontosságú. A kisvérkörben a jobb kamra által a tüdőn átáramoltatott vér fölveszi az oxigént és a bal kamra ezt az oxigéndús vért osztja szét a szervezet sejtjei között.

Steven Kawut és munkatársainak dolgozatát a Circulation közölte. A kutatók azt találták, hogy a kor előrehaladásával a jobb szívkamra kisebbé válik, de pumpaműködése erősebb lesz. Ez érdekes, mert a szív bal kamrájának tömege idősebb korban megnövekszik.

Abban is különbség van a két szívkamra között, hogy az afro-amerikaiak bal kamrája nagyobb, mint a fehérbőrűeké, a jobb kamra esetében ez az arány fordított.A spanyol nyelvterületről származók jobb kamrája nagyobbnak bizonyult, mint a más eredetű, fehérbőrű amerikaiaké.

Különbséget találtak a nemek között is, a jobb kamra a férfiaknál nagyobb, mint a nőknél.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy ezek a kezdeti adatok további vizsgálatokat igényelnek és a méréseket beteg embereken is folytatni kell.

Dátum: 2011.06.11
Hírforrás: MTI - Matos Lajos, az MTI szakértője

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Hirdetés


Társasház takarítás Győr