Győri orvosi rendelések

ügyeletek, orvoskereső, orvosi cikkek

Orvoskereső

Győri orvoskereső


A félelem rontja a szívroham kimenetelét

A szívrohamon átesett páciensek közül rosszabb kimenetelre számíthattak azok, akik erős halálfélelmet tapasztaltak közben - idézte brit kutatók megállapítását a BBC hírportálja (http://www.bbc.co.uk).

A londoni Imperial College munkatársai 208, szívrohamon átesett pácienst kértek meg arra, hogy értékeljék az esemény közben érzett félelmük szintjét. Kiderült, hogy akiknél a legmagasabb volt a tapasztalt stressz szintje, azoknál magasabb volt egy gyulladáshoz köthető kémiai jelzőanyag vérszintje is.

Andrew Steptoe és kutatócsoportja úgy találta, hogy az intenzív halálfélelmet érző páciensek vérében emelkedett volt a TNF-alfa (tumornekrózis faktor alfa) szintje, ami a szervezetben zajló gyulladásos folyamatok erősödésének jelzője. Az esemény után három héttel mérték a szívritmus változásait, valamint egy stresszhormon, a kortizon szintjét is.

"A halálfélelem nem pusztán érzelmi válasz, hanem azokhoz a biológiai változásokhoz köthető, amelyek akut kardiális események folyamán játszódnak le" - magyarázta Steptoe, aki hozzátette, hogy megfigyelésen alapuló tanulmányuk nem ad választ arra, miként lehetne segíteni az embereknek, hogy túljussanak ezen a félelmen, ezáltal javuljon klinikai kilátásuk.

Az eredeti tanulmány a European Heart Journal című orvosi folyóiratban tették közzé.

Dátum: 2011.06.02
Forrás: mti.hu

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Hirdetés


Társasház takarítás Győr