Győri orvosi rendelések

ügyeletek, orvoskereső, orvosi cikkek

Orvoskereső

Győri orvoskereső


Koraszülöttek és beteg újszülöttek adatait tartalmazó adatbázis jött létre

Egyedülálló, harmincezer koraszülött és beteg újszülött adatait tartalmazó adatbázis jött létre öt év alatt Magyarországon 23 neonatális intenzív centrum bevonásával - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Hivatal (ÁNTSZ) szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint minden húsz újszülöttből egy intenzív ellátást igényel. Magyarországon a neonatális intenzív centrumok speciálisan a koraszülöttek és beteg újszülöttek ellátására szakosodott és felszerelt osztályok, amelyek évente hatezer súlyos állapotú újszülöttnek adtak esélyt az életre. Közülük minden ötödik súlya 1500 gramm alatt van, nekik a neonatális intenzív centrumok nélkül aligha lenne esélyük a túlélésre.

Huszonhárom intenzív centrum bevonásával öt év alatt csaknem harmincezer itt ápolt újszülött adataival Magyarországon egyedülálló adatbázis jött létre. Az adatok elemzése lehetőséget nyújt a minőségi túlélést leginkább meghatározó tényezők azonosítására, és lehetőséget teremt arra, hogy ezek befolyásolására célzott intézkedések történjenek.

Az adatbázis elemzésekor kiderült például, hogy a koraszülöttek túlélési esélye akkor a legnagyobb, ha a szülőszoba és a koraszülött-intenzív osztály egy épületen belül van. Az 500 és 750 gramm közötti gyermekeknek több mint fele életben marad, ha a szülőszoba és az intenzív osztály egy épületben van, míg ha városok között kénytelenek szállítani az extrém kicsi koraszülöttet, ez az arány mindössze 27 százalék.

Fenyegető koraszülés esetén az édesanyák mindössze negyede kapja meg legalább egy nappal a szülés előtt azt a tüdőérlelő készítményt, amely szintén rendkívüli hatással van a túlélésre. Azok a 34. hét előtt született gyermekek, akiknek édesanyja nem részesül ebben a kezelésben, 50 százalékkal kisebb valószínűséggel maradnak életben. Miután az adatokat megismerték, a szülész és neonatológus vezetők kampányt indítottak, hogy a kezelést minél kiterjedtebben alkalmazzák.

A túlélési esély a korral és a születési súllyal is szorosan összefügg. Hét nappal hosszabb várandóssági idő 19 százalékkal, 250 gramm születési súly növekmény pedig 47 százalékkal emeli a túlélés esélyét. Míg az 500 grammnál alacsonyabb súlyúaknak csak mintegy negyede maradt életben, a 750 és 1000 gramm közötti újszülöttek négyötödét meg lehetett menteni. Az elmúlt öt év alatt is nőttek a túlélés és a koraszülöttek életkilátásának esélyei, és az adatokból az is kiderült: a tüdőérlelő ajánlás szerinti beadásával, a koraszülött-szállítás javításával az eredmények még tovább javíthatók - áll a közleményben.

Dátum: 2011.06.02
Forrás: mti.hu

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Hirdetés


Társasház takarítás Győr