Győri orvosi rendelések

ügyeletek, orvoskereső, orvosi cikkek

Orvoskereső

Győri orvoskereső


Mossál kezet, nem halsz bele!

„Ha az élelmiszer-biztonságról van szó, nem létezik uborkaszezon” – mondja aggodalommal Tóth Krisztina, a Mikróbaj Élelmiszer-biztonsági Egyesület elnöke, amely éppen a napokban kezdi meg működését. Az Egyesület a többi között azért jött létre, hogy széles körben felhívja a magyar lakosság figyelmét azokra a veszélyekre, amelyek a hétköznapi higiéniás szokások és azok hiánya miatt alakulnak ki. Az Egyesület létrejöttének egyik apropója a németországi fertőzésjárvány, amely Tóth Krisztina, az Egyesület elnöke szerint – ha sürgősen nem változtatunk a szokásainkon - csak a kezdet – értesült az OBJEKTÍV Hírügynökség.

Tóth Krisztina élelmiszer-biztonsági szakértő szerint a problémák nem kizárólag a vegyszerezés, az élelmiszerek és alapanyagok nem megfelelő kezeléséből erednek. A veszély jó részét maguk a vásárlók okozzák felelőtlen vagy tudatlan magatartásukkal. A Mikróbaj Élelmiszer-biztonsági Egyesület ezért széles körű tájékoztatási kampányba kezd azért, hogy megelőzhetőek legyenek a napjainkban zajló uborkapánikhoz hasonló esetek, illetve németországi súlyos járvány.

Tóth Krisztina úgy véli, az ilyen járvány egy kis odafigyeléssel viszonylag könnyen megelőzhető. Mivel a járvány az országhatáron kívülről ered, így amíg a veszély fennáll, érdemes a magyar zöldségeket és gyümölcsöket vásárolni. „Így – amellett, hogy a hazai termelőket támogatjuk – kiküszöbölhető, hogy az újabb és újabb szállítmányok által hazánkba is bejusson a veszélyes kórokozó. Ráadásul a magyar élelmiszerekről kijelenthető, hogy maximálisan biztonságosak, az Európában bejelentett élelmiszer-biztonsági problémák mindössze 0,5%-ban fordulnak elő Magyarországon.” – mondja Tóth Krisztina 2010-es adatokra hivatkozva.

Ijesztő adat, hogy regisztrált élelmiszer-biztonsági hiányosságokból adódó megbetegedések 86%-a a háztartásokban történik. A szakember arra is rámutatott, hogy mivel baktériumok szájon át, jellemzően a gyümölcsök, zöldségek felszínére tapadva jutnak be az emberi szervezetbe, rendkívül fontos a rendszeres és az alapos kézmosás. Járványveszély idején nem elég a zöldségeket megmosni, érdemes azokat meg is hámozni. Nem szabad megengedni, hogy az élelmiszerek a ruhánkkal, főleg a cipőnkkel érintkezzenek. „Gyakran látom, ahogy a hipermarketekben a kisgyerekeket nem a gyerekülésre, hanem közvetlenül a megvásárolt az élelmiszerek mellé ültetik be a bevásárlókocsiba. Így a gyermek cipője - amivel korábban a kutyapiszkos utcán sétálgatott - érintkezik a friss zöldségekkel és az egyéb élelmiszerekkel. A megvásárolt árut aztán beteszik a hűtőbe, így pár nap alatt akár otthon is kényelmesen kialakulhat egy fertőző baktériumflóra.” – hívja fel a gondatlan gyakorlatra a figyelmet az élelmiszer-biztonsági szakember.

Dátum: 2011.06.06
Hírforrás: OBJEKTÍV Hírügynökség

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Hirdetés


Társasház takarítás Győr