Győri orvosi rendelések

ügyeletek, orvoskereső, orvosi cikkek

Orvoskereső

Győri orvoskereső


Az alkalmi lerészegedés károsíthatja a tinilányok agyát

A tizenévesek - különösen a lányok - alkalmankénti lerészegedése, nagy ivása károsíthatja agyuk azon területét, amely a memóriával és a térbeli tudatossággal függ össze - idézte kaliforniai kutatók megállapítását a BBC hírportálja (http://www.bbc.co.uk).

A fiatal nők agya különösen érzékeny az alkohol okozta ártalmakra, mert korábban fejlődik, mint a férfiaké.

A teszt során kilencvenöt 16 és 19 év közötti fiatal agyát vizsgálták több amerikai egyetemen. Közülük 27 fiú és 13 lány nyilatkozott úgy, hogy alkalmanként többet iszik négy, illetve öt adag italnál, amennyi a nagy ivás kritériuma nőknél, illetve férfiaknál. Ezekkel a fiatalokkal, valamint a felmérésbe bevont 55 nem ivó társukkal (31 fiú, 24 lány) neuropszichológiai teszteket töltettek ki, miközben mágneses rezonanciás készülékkel (MRI) vizsgálták agyuk aktivitását.

A kutatók úgy találták, hogy a térbeli feladatok megoldása közben az alkalmanként ivó lányok néhány agyterületén kisebb volt az aktivitás, mint ugyanazon feladatok végzése közben a nem ivó lányoknál. Ez problémát okozhat vezetés, összetett mozgásokat igénylő sportolás vagy térképhasználat közben is.

Susan Tapert kutatásvezető, a Kaliforniai Egyetem munkatársa hozzátette, hogy az agyi aktivitásban talált különbségek más funkciókat is negatívan érintettek, így a koncentrációt és az úgynevezett munkamemóriát is. Utóbbit úgy definiálták, hogy az elméjében meglévő információkat miként képes használni valaki, például számok fejben való összeadására, de alapvetően fontos a logikus gondolkozáshoz és az érveléshez is.

A fiatal férfiaknál viszont nem tapasztalták ugyanezt a különbséget - tette hozzá Tapert.

A tanulmányt az Alcoholism: Clinical and Experimental Research című szakfolyóiratban ismertették részletesen.

Dátum: 2011.07.20
Hírforrás: MTI

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Hirdetés


Társasház takarítás Győr