Győri orvosi rendelések

ügyeletek, orvoskereső, orvosi cikkek

Orvoskereső

Győri orvoskereső


A gyerekkori leukémia korai diagnózisát segítheti a tumormarker-kutatás

Nemzetközileg is egyedülálló vizsgálatsorozatot kezdenek a gyerekkori leukémia jelzőanyagainak meghatározására magyar szakemberek - tudatta az MTI-vel szerdán a kutatást támogató Daganatos Gyermekekért Alapítvány.

Egyszerű vérvétellel kimutatható lehet az egyik leggyakoribb gyerekkori daganatos betegség, a leukémia, ha a tumort jelző egyik anyag szintjét nemcsak pontosan meghatározzák, hanem annak elfogadható értéktartományát is ismerik.

A rákos, főként leukémiás megbetegedések során a vérben található egyik enzim, a timidin-kináz szintje megemelkedik. Azt azonban eddig nem mérték ki, hogy gyerekkorban mekkora ennek a tumormarkernek a normális értéke, így a vérben mért szint emelkedését nincs mihez viszonyítani.

A tumormarkerek olyan testazonos molekulák, melyek koncentrációja megváltozik az emberi vérben a rosszindulatú folyamat kialakulása kapcsán. Azt, hogy korcsoportonként és nemenként mekkora az eltérés, nagyszámú vérminta alapján lehet megállapítani.

A most induló vizsgálatsorozatban Rimanóczy Éva a Heim Pál Gyermekkórház Központi Laboratórium osztályvezető főorvosa és Schuman Ádám vegyész- és biotechnológiai mérnök több mint 2000 egészséges gyerektől származó - visszamaradt - vérminta maradék savójából szeretné nemenként és korcsoportonként meghatározni a normál timidin-kináz koncentráció alsó és felső elfogadhatósági értékét.

A referenciaértékek ismerete segítheti a rosszindulatú daganatos megbetegedések korai felismerését és lehetővé tenné, hogy a beteg gyerekek állapotát biztonságosabban kövessék nyomon a kemoterápia közben és után is

Dátum: 2011.07.07
Hírforrás: MTI

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Hirdetés


Társasház takarítás Győr