Győri orvosi rendelések

ügyeletek, orvoskereső, orvosi cikkek

Orvoskereső

Győri orvoskereső


Már a három hónapos babák is meghallják az érzelmi különbségeket

A csecsemők az eddig hittnél korábban, már három hónapos korukban reagálnak az emberi hang által közvetített érzelmekre - idézte brit kutatók megállapítását a BBC hírportálja pénteken (http://www.bbc.co.uk).

A vizsgálatban 21 alvó csecsemő agyi aktivitását figyelték meg funkcionális mágneses rezonanciás képalkotó (fMRI) segítségével, miközben különböző típusú hangokat játszottak le nekik.

A brit King's és a University College London kutatói szerint eddig tisztázatlan volt, hogy mikorra fejlődik ki az emberi agy annyira, hogy képessé válik a hangokat és érzelmeket feldolgozni. Arra is választ keresnek a tudósok, hogy miben tér el az autista és nem autista agy fejlődése.

Az alvó csecsemőknek a vizsgálatban érzelmekkel teli hangokat játszottak le magnófelvételről - például nevetést, sírást -, majd olyan háttérzajokat is, mint a vízfolyás vagy a játékok zöreje. Úgy találták, hogy amikor emberi hangokat játszottak le, a babáknál - ezeket hallva - aktiválódott a temporális kéreg, amely a felnőtteknél is aktívabb ilyenkor. A csecsemők agyának limbikus rendszere erőteljes választ adott a negatív vagy szomorú hangokra, ám nem tett különbséget a semleges és boldog hangok között.

"Ez a felfedezés alapvetően előmozdítja a csecsemőkori fejlődés megértését" - véli Declan Murphy, a King's College London munkatársa.

Az eredmény arra utal, hogy már a korai agyi fejlődési szakaszban is vannak az agynak specializálódott területei.

Dátum: 2011.07.01
Hírforrás: MTI

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Hirdetés


Társasház takarítás Győr