Győri orvosi rendelések

ügyeletek, orvoskereső, orvosi cikkek

Orvoskereső

Győri orvoskereső


Áttörés a szkizofrénia genetikai hátterének megértésében

A szkizofréniás esetek legalább felénél megtalálhatóak azok a génváltozatok, melyekről a Nature Genetics című szakfolyóiratban vasárnap számoltak be amerikai kutatók.

A negyven különböző génen fellelt génmutációk a kutatók szerint megmagyarázhatják, hogy miért gyakori a szkizofrénia előfordulása világszerte, a betegség ugyanis minden századik embert érint valamikor élete során. A szkizofréniások mintegy tizedénél valamelyik szülő is érintett.
A mostani kutatás azt mutatta, hogy a genetika azokban az esetekben is szerepet játszik, amikor családi halmozódásról nincs szó.
Egy személy DNS-e nem tökéletesen azonos másolata szülei genetikai kódjának, mutációk fordulnak elő, amikor a spermiumok és a petesejtek kialakulnak. A Columbia Egyetem orvosi központjának munkatársai 225 ember örökítő kódját elemezték, akik közül egyesek szkizofréniával éltek, míg mások nem, és megállapították, hogy negyven gén összefüggésben van a szkizofréniával.
Az eredmény azt sugallja, hogy az eddig feltételezettnél jóval több gén járul hozzá a szkizofrénia kialakulásához - magyarázta Maria Karayiorgou kutatásvezető a BBC hírportáljának (http://www.bbc.co.uk).

Dátum: 2011.08.08
Hírforrás: MTI

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Hirdetés


Társasház takarítás Győr