Győri orvosi rendelések

ügyeletek, orvoskereső, orvosi cikkek

Orvoskereső

Győri orvoskereső


Védőoltás szívinfarktus ellen?

Évszázadok óta ismert, hogy az érelmeszesedés különleges gyulladás az érrendszerben és arra is voltak adatok, hogy az olyan heveny gyulladással járó fertőzések, mint az influenza ugyancsak szerepet játszhatnak ebben a folyamatban.

Érthető, hogy a kutatókat érdekelte: az influenza ellen kifejlesztett és hatásos oltás csökkenti-e a szívinfarktus esélyét vagy szövődményeinek kockázatát.

Rudolf Virchow német kórboncnok a XIX század közepén leírta, hogy az érelmeszesedés különös, lassú gyulladás, amelynek folyamatában először zsíros anyag rakódik le az ütőerekben, majd az elmeszesedik, az ér beszűkül, elzáródik és a koszorúerek esetén kialakul a szívizom elhalása, az infarktus.

A klinikai megfigyelés fölhívta a kutatók figyelmét arra, hogy a lassú gyulladásokkal szemben a hirtelen gyulladásos betegségek, mint az influenza az érelmeszesedéses érszakaszokban a beszűkülés folyamatát jelentősen fölgyorsíthatják és szívrohamhoz vezethetnek.

Thaiföldi szívgyógyászok Arintaja Prommintikul vezetésével tanulmányozták, hogy az influenza ellen adott oltás csökkenti-e esetleges szívroham bekövetkezése esetén, a súlyos szövődmények kifejlődését.

A kardiológiai klinikára két hónap alatt heveny infarktus miatt bekerült 439 beteget vizsgáltak. A vizsgálat a legszigorúbb nemzetközi feltételek betartásával történt: azok a betegek vettek részt, akik szóbeli és írásos fölvilágosítás után beleegyeztek a kezelésbe. Ez véletlenszerű sorrendben történt: egyik csoport a legkorszerűbb, infarktus kezelést kapta, a másik csoport tagjainak ezen kívül influenza ellenes oltást is adtak.

A tanulmány valamennyi résztvevője a szívinfarktus kezelésére jelenleg javasolt minden gyógyszert megkapott, szükség esetén koszorúér-tágítás vagy műtét is történt. Azt vizsgálták, hogy a két csoport között volt-e különbség a folytatásban: a szívelégtelenség kifejlődésében, az infarktus ismétlődésében, az esetleges szívhalálban.

Az influenza oltással is kezeltek között a súlyos, infarktussal kapcsolatos szövődmények egyötödével ritkábban fordultak elő, mint a másik csoport tagjaiban. A kutatók szerint még további vizsgálatokra van szükség pontosabb következtetések levonása végett, de a biztató eredmények igen érdekesek.

A thaiföldi szakemberek nagy feltűnést keltő tanulmányát az European Heart Journal legutóbbi közölte

Dátum: 2011.08.08
Hírforrás: Matos Lajos, az MTI szakértője

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Hirdetés


Társasház takarítás Győr