Győri orvosi rendelések

ügyeletek, orvoskereső, orvosi cikkek

Orvoskereső

Győri orvoskereső


Vérképzőszervi betegségek - sikeres együttműködés Debrecen és Miskolc között

Eredményesen kezelik a vérképzőszervi és transzplantációra szoruló betegeket a Kelet-Magyarországi Hematológiai és Transzplantációs Módszertani és Koordinációs Központban, amelyet ez év májusában hoztak létre a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum (DEOEC), valamint a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei és Miskolci Városi kórházak együttműködésével - ismertették az eredményeket az együttműködés vezetői kedden Debrecenben sajtótájékoztatón.

Az együttműködés részeként a miskolci központban végzik a helyben és a debreceni központban kezelt gyermekek vérképző őssejt transzplantációját - mondta a három gyógyult - két gyerek és egy felnőtt - beteg részvételével tartott tájékoztatón Nagy Kálmán professzor, a borsodi kórház gyermek csontvelő-transzplantációs osztályának vezetője.

Tájékoztatása szerint osztályukon 1995 óta 262 csontvelő-átültetést végeztek el, ebből 145 esetben saját csontvelőt ültettek át a beteg gyermekeknél, és a módszer olyan hatékony, hogy még az idegen sejtes beültetések 60 százalékában egy év után semmilyen gyógyszeres kezelésre nem szorul a beteg.
A DEOEC-cel való együttműködés fontos laboratóriumi és szellemi hátteret jelent - tette hozzá a professzor, megjegyezve, hogy a Debrecenben kezelt gyerekek csontvelő-átültetését is Miskolcon végzik, míg az ottani felnőtt betegeket érintő beavatkozásokat Debrecenben.

Udvardy Miklós professzor, a DEOEC belgyógyászati intézetének igazgatója megjegyezte: míg az Európai Unió országaiban 2-4 százalék és országosan is 2 százalék körüli a halálozási arány, Debrecenben ennél jobbak az eredmények, a halálozási arány 1 százalék alatti.

Évente 50 saját őssejtes transzplantáció végeznek, ebből 16-20 beteg Miskolcról érkezik; 2003-tól összesen 305 ilyen beavatkozást végeztek - mondta.

Kiss Csongor professzor, a DEOEC gyermekhematológiai-onkológiai tanszékének vezetője kifejtette: az együttműködés részeként a miskolci központban végzik a helyben és a debreceni központban kezelt gyerekek vérképző őssejt transzplantációját. Lehetőség van mind autológ, azaz saját, mind allogén, azaz testvérből vagy idegen donorból származó őssejtátültetésekre. A debreceni központban nagy számban végeznek autológ átültetéseket a miskolci központban kezelt és gondozott betegek köréből is.

Egy-egy ilyen beavatkozás csaknem 20 millió forintba kerül - mondta a professzor. Az országban évente mintegy 200 betegen hajtanak végre csontvelő-átültetést, összesen négymilliárd forint költséggel, miközben ezer vérzékeny beteg kezelésére tízmilliárdot költ az egészségügy évente - tette hozzá a professzor.

A sajtótájékoztatón ott volt egy kisfiú, aki veleszületett súlyos vérzékenysége miatt sem iskolába, sem más gyermekközösségbe nem illeszkedhetett be, több alkalommal hosszú heteket töltött a gyermekklinikán. Előfordult, hogy lélegeztetőgéppel történő légzéstámogatásra is szüksége volt. Az allogén (idegen donorból) átültetés után egyszer sem ismétlődött meg a vérzése, gyógyszerre, vérkészítmények pótlására nem szorul. Ma már gyermekközösség kiegyensúlyozott tagjaként él - mutatta be a professzor az általuk alkalmazott beavatkozás sikerét.
Egy másik gyerek - szintén bemutatkozott a sajtónak - heveny fehérvérűség különösen súlyos formájában szenvedett. Az átültetés óta panaszmentes, és életvitele már alig különbözik a kortársaiétól.

Bemutattak olyan felnőtt lymphomás beteget is, akinek eredményes transzplantációja Debrecenben történt. Már a betegség felismerésekor számoltak az autológ (saját őssejt) átültetés szükségességével. A sikeres eljárás után a beteg tünetmentes, fennakadás nélkül tudja igen nagy teherrel és egyúttal társadalmi megbecsültséggel járó - egyébként egyetemi tanári - munkáját folytatni.

Folyamatban van a módszertani és koordinációs központ működési rendjének kialakítása, a tervek szerint az alközpontok önálló névvel jelennek majd meg. A közeljövő tervei közé tartozik egy regionális köldökzsinórvérbank kialakítása, fejlesztése is, amelynek működését ugyancsak a Kelet-Magyarországi Központ koordinálja - hangzott el a sajtótájékoztatón

Dátum: 2011.08.31
Hírforrás: MTI

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Hirdetés


Társasház takarítás Győr