Győri orvosi rendelések

ügyeletek, orvoskereső, orvosi cikkek

Orvoskereső

Győri orvoskereső


Harmincöt hetes magzati korra alakul ki a fájdalom és az érintés megkülönböztetése

Koraszülött babákkal végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy 35 hetes magzati kornak megfelelő életkortól tudják megkülönböztetni a fájdalmas ingert az egyszerű érintéstől - írta a ScienceDaily című tudományos ismeretterjesztő portál (http://www.sciencedaily.com).

A brit University College London kutatói az egyetem klinikáján 46 újszülött agyi aktivitását figyelték meg, akik közül 21 baba koraszülöttként jött a világra a terhesség 28. és 37. hete között.

Az elektroenkefalográfos (EEG) felvételeket akkor készítették a babákról, amikor a sarokból vett rutinvérvételt elvégezték náluk. A koraszülött, 35 hétnél fiatalabb magzati korban világra jött babáknál a sarok megszúrására adott agyi aktivitásbeli válasz nem különbözött a semleges érintésre adott reakciótól. A 35-37 hetes magzati kor után született babáknál ezzel szemben határozottan megkülönböztethető volt a fájdalmas ingerre és az érintésre adott agyi válasz.

Lorenzo Fabrizi kutatásvezető emlékeztetett arra, hogy az idegi fejlődés egy adott pontjától a különböző ingerekre specifikus aktivitási válasz alakul ki az emberi agyban.

Korábbi tanulmányok azt mutatták, hogy a vizuális rendszer szempontjából is kritikus a 35-37 hetes magzati kor, ami arra utal, hogy ez kritikus időszak az agy különböző területei közti idegi kapcsolatok kialakulása szempontjából.
A tanulmányt a Current Biology című szakfolyóiratban ismertették részletesen.

Dátum: 2011.09.11
Hírforrás: MTI

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Hirdetés


Társasház takarítás Győr