Győri orvosi rendelések

ügyeletek, orvoskereső, orvosi cikkek

Orvoskereső

Győri orvoskereső


A mérsékelt alkoholfogyasztás csökkentheti az asztma kockázatát

Heti néhány pohár alkohol elfogyasztása csökkentheti az asztma kialakulásának kockázatát - derítették ki dán kutatók új tanulmányukban.

A légzőszervi betegségek szakembereit tömörítő European Respiratory Society amszterdami kongresszusán bemutatott tanulmány szerzői mintegy 20 ezer ember adatai alapján vonták le következtetésüket. Kimutatták ugyanakkor, hogy az absztinensek, valamint az alkoholisták és a sört fogyasztók esetében nagyobb a betegség kockázata.

"Miközben a túlzott alkoholfogyasztás egészségi problémákat okozhat, tanulmányunk eredményei azt jelzik, hogy a mérsékelt - 1-6 egységnyi - alkoholfogyasztás csökkentheti az asztma kifejlődésének kockázatát" - közölte Sofie Lieberoth, a bispebjergi kórház szakembere.

A tanulmányba 19 349 ikerpárt vontak be. A 12-41 éves közötti alanyokat kikérdezték alkoholfogyasztásukról, majd nyolc éven át követték egészségük alakulását.

Megállapították, hogy olyanok esetében, akik heti 1-6 egységnyi alkoholt fogyasztottak, kevesebb mint 4 százalékos arányban alakult ki asztma.

Az absztinensek vagy az alkoholt alig fogyasztók esetében viszont több mint 40 százalékos a tüdőbetegség kialakulásának a lehetősége, míg az alkoholistáknál 20 százalékkal nő a kockázat - idézte a tanulmány megállapításait a The Daily Telegraph brit napilap honlapja.

Az amszterdami kongresszuson bemutatott másik tanulmány a derékméret és az asztma kialakulása közötti összefüggésre hívta fel a figyelmet.

A norvégiai természettudományi és műszaki egyetem szakemberei kimutatták, hogy a nagyobb derékkörméret 44 százalékkal növeli a légzési rendellenesség kialakulásának esélyét, az elhízás pedig még ennél is nagyobb - 81 százalékos - kockázatot jelent.

Több mit 23 ezer norvég adatait elemezve jutottak erre a következtetésre a szakemberek

Dátum: 2011.09.30
Hírforrás: MTI

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Hirdetés


Társasház takarítás Győr