Győri orvosi rendelések

ügyeletek, orvoskereső, orvosi cikkek

Orvoskereső

Győri orvoskereső


Mikrochip követi a daganat növekedését

Német kutatók kifejlesztettek egy olyan mikrochipes érzékelőt, amely a daganat közelébe ültetve követi annak növekedését a testen belül - közölte szerdán a BBC hírportálja (http://www.bbc.co.uk).

Az eszköz a tumor környezetében lévő szövetek oxigénszintjét méri, ennek segítségével mutatja ki a daganat növekedését. Az eredményeket ezután vezeték nélkül továbbítja a páciens orvosához, ezáltal csökkenti a szükséges kórházi ellenőrzések számát is.

A fejlesztők tervezik, hogy a későbbiekben egy orvosi adagoló pumpa is a rendszer része lesz, méghozzá abból a célból, hogy a kezeléshez szükséges gyógyszert közvetlenül az érintett területre juttathassák. A kutatók reményei szerint mindez hozzájárul a rákos daganatok kevésbé agresszív, mégis célzott terápiájához.

Az eszköz kidolgozásakor a müncheni műszaki egyetem kutatóinak célja az volt, hogy olyan helyeken is nyomon lehessen követni a daganatok növekedését és kezelni lehessen a tumort, amelyeket egyébként a szokásos eszközökkel nehézkes elérni, vagy jobb nyugton hagyni.

"Vannak daganatok, amelyeket nehéz eltávolítani, például a gerinc közelében lévőket. A sebészi eltávolításnál azt kockáztatják, hogy ideget is ér a kimetszés. Probléma lehet az is, ha a tumor ugyan lassan növekszik, ám a páciens idősebb" - magyarázta Sven Becker programvezető. Ezekben az esetekben előnyösebb, ha a daganat változását nyomon követik, de csak akkor avatkoznak be, ha gyorsabb növekedésnek indul.

Az érzékelőt a tumor közelébe ültetik be, ahol méri a szövetekben lévő folyadékban oldott oxigén szintjét. Ha az oxigén koncentrációja csökken, az arra utalhat, hogy a tumornövekedés felgyorsult. A beültetett chip által mért adatokat a páciens kezelőorvosához is eljuttatja a rendszer, így lehetőség van a gyors beavatkozásra.

A fejlesztés még kísérleti szakaszban van, a kutatók reményei szerint azonban tíz éven belül megkezdődhet a klinikai felhasználása is

Dátum: 2011.09.02
Hírforrás: MTI

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Hirdetés


Társasház takarítás Győr