Győri orvosi rendelések

ügyeletek, orvoskereső, orvosi cikkek

Orvoskereső

Győri orvoskereső


Őssejtekkel kezelhetik a kopaszodást

Megtalálták annak a jelzőanyagnak a forrását a Yale Egyetem kutatói, amely növekedésre készteti a hajat. Felfedezésük - reményeik szerint - a kopaszodás új kezelési módjához vezethet.

A kutatók a bőr zsírrétegében azonosították az őssejteket, és egérkísérletekben megmutatták, hogy a sejtekből származó molekuláris jelek szükségesek voltak a szőrnövekedéshez - idézte a ScienceDaily című ismeretterjesztő portál (http://www.sciencedaily.com).

"Ha rá tudjuk bírni ezeket a bőrben lévő zsírsejteket, hogy kommunikáljanak a szőrtüszők tövénél lévő, alvó őssejtekkel, akkor rávehetjük a hajat az újbóli növekedésre" - magyarázta Valerie Horsley, a Cell című folyóirat legfrissebb számában megjelent eredeti tanulmány vezető szerzője.

A férfias típusú kopaszodásnál a fejbőrben még vannak őssejtek a szőrtüszők tövében, ám ezek az őssejtek már elvesztették a "hajregenerálásra felszólító" képességüket. A kutatók tudták, hogy ezeknek a tüszőőssejteknek a bőrből jövő jelre van szükségük ahhoz, hogy a haj növekedjen, tisztázatlan volt azonban ennek a jelnek a forrása.

Horsley kutatócsoportja megfigyelte, hogy amikor egy hajszál elhal, a fejbőrben lévő zsírréteg - amely a bőr vastagságát meghatározza - összezsugorodik. Amikor a következő hajszál növekedése megindul, a bőrben lévő zsírréteg újra megvastagszik.

Kísérleteikben a kutatók úgy találták, hogy az új zsírsejtek létrehozatalában aktív szerepet játszó őssejtekre volt szükség ahhoz, hogy az egerek szőre regenerálódjon. Megállapították azt is, hogy ezek a sejtek egy növekedési faktort termelnek, a PDGF jelű vegyületet, amely nélkülözhetetlen a szőrnövekedésben.

Horsley laboratóriuma további, a zsírőssejtek által kibocsátott jelzőanyagok után is kutat.

Dátum: 2011.09.06
Hírforrás: MTI

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Hirdetés


Társasház takarítás Győr