Győri orvosi rendelések

ügyeletek, orvoskereső, orvosi cikkek

Orvoskereső

Győri orvoskereső


A vérnyomás szabályozásához köthető géneket írtak le

Közel két tucat genetikai szakasz köthető az embernél a vérnyomás szabályozásához - idézte egy nemzetközi kutatócsoport több százezer ember adatainak vizsgálata alapján született megállapítását a BBC hírportálja (http://www.bbc.co.uk).

Bár a szakemberek szerint továbbra is az életmód a kulcs a vérnyomás egészséges szinten tartásához, a Nature és a Nature Genetics szakfolyóiratokban részletesen ismertetett tanulmányok megállapításai a hipertónia új kezelési módjaihoz vihetnek közelebb.

A magas vérnyomás kialakulásában örökletes tényezők is szerepet játszanak, de jelentős befolyása van az elhízásnak, a mozgásszegény életmódnak és a túl sós ételek fogyasztásának is.

A most közzétett tanulmányok közül az elsőhöz a világ húsz országából több mint 200 ezer ember adatait elemezték a kutatók. A vizsgálatokban a genom 16 olyan szakaszát azonosították, amelyek a vérnyomás szabályozásához köthetők.

A génváltozatok mindegyike jelen volt az emberek legalább 5 százalékánál, míg a leggyakoribbak akár az emberek 14 százalékánál is felbukkantak.

A másik tanulmányban - amely a Nature Genetics vasárnapi számában jelent meg - további hat olyan szakaszt azonosítottak a genomban, amelyek a vérnyomás szabályozásához kapcsolhatók.

A vérnyomásváltozás genetikai hátterének feltérképezése olyan, az emberi testben lezajló folyamatokat fedhet fel, amelyek megismerését követően új kezelési módokat dolgozhatnak ki.

Dátum: 2011.09.13
Hírforrás: MTI

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Hirdetés


Társasház takarítás Győr