Győri orvosi rendelések

ügyeletek, orvoskereső, orvosi cikkek

Orvoskereső

Győri orvoskereső


Hatszorosára emeli a Parkinson-kór kockázatát egy ipari oldószer

Hatszorosára emeli a Parkinson-kór kialakulásának kockázatát, ha valaki a munkahelyén a triklór-etilén elnevezésű ipari oldószernek van kitéve - idézte egy nemzetközi tanulmány megállapítását hétfőn a BBC hírportálja (www.bbc.co.uk).

Amerikai, kanadai, német és argentin kutatók most közzétett tanulmányukban 99 ikerpárnak egy amerikai adatbázisból származó adatait elemezték.

Az egypetéjű ikrek közül az egyiknél jelentkezett Parkinson-kór, a másiknál nem, ezért az esetükben nem genetikai, hanem környezeti ok állhatott a betegség felbukkanásának hátterében.

A kutatók összesen hat oldószerrel való érintkezést vizsgáltak, ezek voltak a triklór-etilén, a perklór-etilén, a szén-tetraklorid, a toluén, a xilén és az n-hexán. Kiderült, hogy a triklór-etilénnel végzett munka hatszorosára emelte a Parkinson-kór kockázatát.

Ezt a halogénezett szénhidrogént főként régebben használták például nyersgumi, bitumen, kátrány oldására, de textiltisztításra is. Ma már a világ számos helyén betiltották egykori alkalmazási területei többségén, ám zsírtalanító hatása miatt még mindig sok helyütt használják.

A perklór-etilén és a szén-tetraklorid is növelte a kór megjelenésének kockázatát, ám a többi oldószernél nem találtak kapcsolatot.

A tanulmányt az Annals of Neurology című orvosi folyóiratban tették közzé.

Dátum: 2011.11.14
Hírforrás: MTI

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Hirdetés


Társasház takarítás Győr