Győri orvosi rendelések

ügyeletek, orvoskereső, orvosi cikkek

Orvoskereső

Győri orvoskereső


Genetikai háttere is lehet a figyelemhiányos, hiperaktív zavarnak

Egyes agyi jelátadásban szerepet játszó génváltozatok felbukkanása kapcsolatban lehet a figyelemhiányos, hiperaktív zavar (ADHD) kialakulásával - idézte amerikai kutatók megállapítását a HealthDay című ismeretterjesztő portál (www.healthday.com).

Tanulmányukba a Philadelphiai Gyermekkórház kutatói 1000 ADHD-val és 4100 anélkül élő gyereket vontak be, akiknek teljes genomját meghatározták. Eredményeiket korábbi, összesen 12 ezer gyerek részvételével készült vizsgálatok adataival is összevetették.

Az ADHD-val élő gyerekek legalább tíz százaléka esetében tapasztaltak a genomon belül négy génnél úgynevezett kópiaszám változatokat, amikor egyes DNS-szakaszok duplán szerepelnek vagy kimaradnak. Mind a négy gén a glutamát-receptor géncsalád tagja. A glutamát egy fehérje, amely az idegsejtek közti jelátadásban játszik szerepet.

"Megállapításaink közelebb vihetnek az ADHD-s tünetek okához a betegséggel élő gyerekek egy alcsoportjánál" - emelte ki közleményében Hakon Hakonarson kutatásvezető a kórház alkalmazott genetikai központjának igazgatója.

A tanulmányt a Nature Genetics című szakfolyóiratban ismertették a szerzők.

Dátum: 2011.12.06
Hírforrás: MTI

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Hirdetés


Társasház takarítás Győr