Győri orvosi rendelések

ügyeletek, orvoskereső, orvosi cikkek

Orvoskereső

Győri orvoskereső


Indokolatlan a PIP-mellimplantátumok miatti pánikkeltés

Molnár Csaba, a plasztikai és égéssebészet országos szakfelügyelő főorvosa szerint nincs kimutatható összefüggés a felderített daganatos esetek és a PIP-implantátumok között.

Elővigyázatosságból ajánlott a PIP-mellimplantátumok cseréje, minden más megalapozatlan állítással indokolatlanul keltenek pánikot az érintett nők körében.

A szerdán az MTI-hez eljuttatott "PIP-implantátum-botrány - legendák, rémhírek, tények és valóság" című írásában a főorvos kifejtette: a francia egészségügyi hatóság (AFSSAPS) 2010. március 29-én felfüggesztette a Poly Implant Prothese (PIP) cég által gyártott emlőimplantátumok forgalmazását és felhasználását, mert az elvégzett vizsgálatok adatai szerint a gyár nem megfelelő minőségű alapanyagot használt a gyártás folyamatában, ezért ezek az implantátumok gyakrabban szakadtak ki, és emiatt több páciensnél kellett elvégezni az implantátumok eltávolítását és cseréjét.

Mint írta, a 2010. márciusi betiltás óta folyamatosan gyűjtötték és jelenleg is gyűjtik a PIP-implantáltak ellenőrző vizsgálatainak adatait. Ezek ismeretében az AFSSAPS azt ajánlotta, hogy a PIP-implantáltak féléves gyakorisággal menjenek orvosi ellenőrző vizsgálatra, továbbá hogy a kiszakadásra gyanús esetekben mindkét oldali implantátumot távolítsák el. A megnagyobbodott nyirokcsomók esetére azt javasolták: csak azt kell eltávolítani, amelyik a méreténél fogva panaszt okoz, de nincs szükség az összes nyirokcsomó kivételére. Az ép PIP-implantátumok elővigyázatosságból történő cseréjét pedig mérlegelni kell, ha a páciens kéri - ismertette az orvos.

Molnár Csaba írásában arra is kitért: mostanában egyes híradások már rákkeltő anyagról és implantátum azonnali kivételének szükségességéről szóltak, pánikot előidézve a PIP-implantátum-beültetésen átesett nők körében, sőt azok közül is sokan kétségbeestek, akik más gyártmányú implantátumot kaptak az elmúlt években.

Ehhez képest - mint írta - az AFSSAPS legutóbb december 16-i adatai alapján december 23-án adott ki sajtóközleményt legújabb ajánlásaival. Ebben leszögezték: nincs kimutatható összefüggés a felderített daganatos esetek és a PIP-implantátumok között, tehát nincs arra vonatkozó adat vagy bizonyíték, hogy a PIP-implantátumoknak szerepük lenne ezen betegségek előidézésében. Továbbá: a PIP-implantáltaknál nincs nagyobb valószínűsége emlődaganat kialakulásának, mint egyéb típusú implantátum viselő nőknél, illetve azoknál, akiknek nem ültettek be implantátumot.

A francia hatóság módosított ajánlása szerint az ellenőrző vizsgálaton fel kell ajánlani az épnek bizonyult implantátumok cseréjét is, de csak elővigyázatosságból, mert a kiszakadás esetén fellépő gyulladásos komplikáció megnehezíti az eltávolítást és az azonnali implantátumcserét. Azoknak pedig, akik nem vállalják a cserét, továbbra is a félévenkénti orvosi ellenőrző vizsgálatot javasolnak.

"Mindezek alapján sem sürgős implantátumkivételt, sem kötelező implantátumeltávolítást nem rendeltek el a francia egészségügyi hatóságok" - szögezte le a főorvos, hozzátéve: "minden, a médiában megjelenő olyan hír, amely ezzel ellentétes, valótlan, megalapozatlan állítás, egyedüli célja a szenzációkeltés. Ezzel együtt indokolatlanul pánikot kelt az érintett nők körében."

A francia kormány múlt pénteken azt ajánlotta: a nők óvintézkedésként vetessék ki az implantátumot, amelyet a francia gyártó világszerte értékesített. Ugyanakkor Nora Berra egészségügyi államtitkár is kiemelte: nincs közvetlen bizonyíték arra, hogy összefüggés lenne a rossz minőségű szilikon és a rák megjelenése között.

Dátum: 2011.12.29
Hírforrás: MTI

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Hirdetés


Társasház takarítás Győr