Győri orvosi rendelések

ügyeletek, orvoskereső, orvosi cikkek

Orvoskereső

Győri orvoskereső


A napfény gátolhatja a bárányhimlő terjedését

A napsütés gátolhatja a bárányhimlő terjedését - állapították meg brit kutatók.

A London Egyetem tudósai úgy tapasztalták, hogy a magas UV-sugárzásnak kitett térségekben kevésbé gyakori a bárányhimlő kialakulása. A napsütés valószínűleg hatástalanítja a bőrön lévő vírusokat, így a betegség nehezebben terjed - derült ki a Virology című orvosi folyóiratban közzétett tanulmányukból, amit a BBC online hírszolgálata ismertetett.

Más szakértők szerint ugyanakkor egyéb faktorok, így a hőmérséklet, a levegő nedvességtartalma, de még az életkörülmények is legalább ugyanekkora szerepet játszhatnak a bárányhimlő terjedésében.

A varicella zoster vírus rendkívül fertőző. A betegség kezdeti szakaszában a fertőzött köhögésével és tüsszentésével is terjedhet, de a fertőzés fő forrása a kifejlődött hólyagokból származik.

Az UV-fény vírusölő hatása régóta ismert. A kutatást vezető Phil Rice, a Londoni Egyetem tudósa úgy gondolja, hogy az UV-fény a kulcsa annak, hogy miért nem olyan gyakori, és miért terjed kevésbé gyorsan a bárányhimlő a trópusi országokban. Ez egyúttal azt is megmagyarázhatja, hogy olyan országokban, mint Nagy-Britannia, a hidegebb évszakokban miért válik gyakoribbá ez a járványos betegség - hangsúlyozta Rice.

A kutatáshoz Rice a varicella zoster vírussal kapcsolatos 25 korábbi tanulmány adatait összegezte. A tanulmányok a világ számos országából származó információkat tartalmaztak, ezeket vetette össze a tudós az éghajlati tényezőkkel. Az eredmény egyértelmű kapcsolatot mutatott ki az UV-szint és a bárányhimlővírus gyakorisága tekintetében.

Rice még arra is magyarázatot talált, hogy akkor miért lett kiugróan magas a bárányhimlő előfordulása a legforróbb és legszárazabb évszakban Indiában és Sri Lankán. A kutató azt találta, hogy az atmoszféra szennyezettsége miatt éppenséggel alacsonyabb volt arrafelé az UV-sugárzás, mint az esősebb évszakokban.

Dátum: 2011.12.20
Hírforrás: MTI

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Hirdetés


Társasház takarítás Győr