Győri orvosi rendelések

ügyeletek, orvoskereső, orvosi cikkek

Orvoskereső

Győri orvoskereső


A nemdohányzók védelmében kampányt indított az egészségügyi államtitkárság

A hatodik, egyben legnagyobb népegészségügyi kampányát indította el, ezúttal a nemdohányzók védelmében az egészségügyi államtitkárság - jelentette be Szócska Miklós államtitkár keddi, budapesti sajtótájékoztatóján.

A civil, az ipari és az államigazgatási szféra együttműködésével szervezett akció célja, hogy felhívják a figyelmet a nemdohányzók védelméről szóló törvény január elsején életbe lévő szigorítására, amely szerint egyebek mellett a zárt légterű helyiségek többségében tilos lesz a dohányzás.

Az egészségügyért felelős államtitkár elmondta: a kampány menetét a neszivj.postr.hu oldalon lehet követni, ott az aktuális információk mellett parlamenti képviselőkkel, illetve hírességekkel készített interjúkkal fogják megerősíteni üzenetüket, mely szerint nem egyszerűen tiltani akarnak, hanem azt próbálják elérni, hogy minél többen hagyják abba, illetve el se kezdjék a dohányzást.

Szócska Miklós utalt arra, hogy bár a szabályozás szigorításának korábban több ellenzője is akadt, a közvélemény-kutatások azt mutatják, ez az ügy társadalmi támogatottságot kapott. "A többség velünk van" – fogalmazott.

Magyarországon 18 percenként hal meg valaki a dohányzás következtében, évente pedig harmincezren veszítik életüket valamilyen, dohányzással összefüggő betegségben – hangsúlyozta az államtitkár, hozzátéve: a tüdőrákos megbetegedések 90-95 százaléka, míg az összes rákos megbetegedés 30-35 százaléka vezethető vissza a dohányzásra.

A felnőtt férfiak több mint 32 százaléka, míg a felnőtt nők mintegy 23 százaléka dohányzik. Emellett viszont egyre nagyobb probléma, hogy Magyarországon is egyre fiatalabb korban kezdik el az emberek a dohányzást.
A sajtótájékoztatón bemutatták a kampány két televíziós hirdetését, amelyekről az államtitkár azt mondta: azokban "több energia és több provokáció van, mint az elmúlt húsz év összes népegészségügyi reklámfilmjében".

Demjén Tibor, az Országos Egészségfejlesztési Intézet Dohányzás Fókuszpont vezetője kifejtette: a most induló kampány egyik legfontosabb célja, hogy az emberek tudjanak a változásról, tudjanak arról, hogy januártól a közforgalmú, zárt légterű helyek többségében, az egészségügyi szolgáltatók és közoktatási intézmények területén pedig a szabad levegőn is tilos lesz a dohányzás.

Ennek érdekében a korlátozás által érintett helyeken figyelmeztető táblákat helyeznek el. Ezeken a tiltás mellett feltüntetik annak a honlapnak a címét, illetve azt a telefonszámot is, amelyeken a szakemberek a dohányzásról való leszokásban nyújtanak segítséget. A telefonszámon azt is jelezni lehet, ha valaki valahol szabályszegést tapasztal.

A népegészségügyi szakigazgatási szervek a három hónapos türelmi idő alatt is fokozott ellenőrzéseket végeznek, de ekkor még csak figyelmeztetnek. Április elsejétől viszont szabályszegés esetén bírságot is kiszabhatnak, ez magánszemélyek esetében 50 ezer forintig, intézmények esetében viszont 1 milliótól 2,5 millió forintig terjedhet – mondta Demjén Tibor.

A Dohányzás Fókuszpont vezetője kérdésre válaszolva azt is elmondta: miután a kampány lényege is ez, számolnak azzal, hogy visszaesik a dohánytermékek forgalma, de ezzel párhuzamosan a dohánytermékek jövedéki adója emelkedni fog, így a költségvetésben ez nem okoz majd hiányt.

Dátum: 2011.12.13
Hírforrás: MTI

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Hirdetés


Társasház takarítás Győr