Győri orvosi rendelések

ügyeletek, orvoskereső, orvosi cikkek

Orvoskereső

Győri orvoskereső


Őssejtekkel előznék meg az időskori hallásvesztést

Az időskori hallásvesztés ellen felhasználható őssejtekkel kísérleteznek a világon elsőként brit kutatók - számolt be róla a The Daily Telegraph című brit napilap online kiadása (www.telegraph.co.uk).

A Keele-i Egyetem munkatársai elsőként próbálnak meg új sejteket növeszteni az idők során károsodott sejtek helyett a fülben.

Az időskori hallásvesztés kisebb-nagyobb mértékben a hatvan év felettiek több mint felét érinti. A kutatók azt figyelték meg, hogy bizonyos esetekben a hallás akkor kezd romlani, amikor a belső fülben lévő fibrocita sejtek - amelyek feladata a nátrium és a kálium szintjének szabályozása - degenerálódni kezdenek. Amint ezek a sejtek elpusztulnak, azaz nem végzik el feladatukat, a belső fül más részei is végérvényesen károsodhatnak. Ez a folyamat vezet a hallás romlásához, esetleg a süketséghez.

Dave Furness három éve tanulmányozza a korral összefüggő hallásvesztés hátterét. Kutatásai következő szakaszában azt vizsgálja, hogy helyettesíthetők-e a fibrociták, és a fibrocita őssejtek a fülbe történő beültetés után növekedésnek indulnak-e.

Ha a tanulmány sikerrel zárul, akkor megelőzhetővé válik az időskori hallásvesztés.

Dátum: 2011.12.29
Hírforrás: MTI

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Hirdetés


Társasház takarítás Győr