Győri orvosi rendelések

ügyeletek, orvoskereső, orvosi cikkek

Orvoskereső

Győri orvoskereső


Csak engedéllyel fizethetik ki tartozásaikat a kórházakAz Orvostechnikai Szövetség szerint gyakorlatilag felfüggesztették a kórházak lejárt adósságállományának a rendezését lehetővé tévő kormánydöntés végrehajtását azzal, hogy a kórházak csak az egészségügyi kormányzat, illetve a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) előzetes engedélyével fizethetik ki lejárt határidejű beszállítói tartozásaikat.

Tóth Zoltán, a szövetség főtitkára az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében azt írta: arra kérik Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy rendeljen el rendkívüli vizsgálatot az ügyben és intézkedjen a kormány döntésének maradéktalan végrehajtása érdekében.

A szövetség üdvözölte, hogy a kormány a kórházak több éve felgyülemlett adósságának a megfizetése érdekében többletforrást biztosított. Ugyanakkor hozzátette: az, hogy ez valóban elégséges-e a teljes adósságrendezéshez, attól függ, 2011 utolsó negyedévében milyen mértékben növekedett az adósságállomány. Ezért azt kérték, hogy hozzák nyilvánosságra a rendelkezésre álló adatokat minden egyes kórház 2011. december 31-i lejárt tartozásállományáról.

A főtitkár közlése szerint úgy tűnik, hogy a kormány által elosztott forrás nem elegendő a teljes adósságrendezéshez. A kórházi beszállítók arra is felhívják a figyelmet, hogy ezt a forrást a kormányrendeletben deklarált módon, kizárólag a velük szembeni tartozások kiegyenlítésére lehet fordítani - tette hozzá Tóth Zoltán.

Mint kiemelte, az Orvostechnikai Szövetség tagvállalatai szükségesnek tartják, hogy a jövő héten az egészségügyi kormányzat és a szervezet vezető képviselői leüljenek tárgyalni az adósságrendezés kialakult helyzetéről a felgyülemlett problémák megoldása és azok jövőbeni elkerülése érdekében. Fontosnak tartják továbbá, hogy még ezt megelőzően tegyék lehetővé: a kórházak a nekik már kiutalt összegeket a tartozásaik megfizetésére fordíthassák.

Tóth Zoltán főtitkár kitért arra: ennek hatékonyságának lemérésére azt kérték, hogy a szokásos, negyedéves periódustól eltérően az egészségügyi államtitkárság 2012. január 31-i határnappal is mérje fel az egészségügyi intézmények adósságállományát, és arról mihamarabb tájékoztassa a nyilvánosságot.

Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár múlt csütörtökön jelentette be, hogy még 2011 végéig összesen 27 milliárd forintos konszolidációs támogatásban részesülnek az állami egészségügyi intézmények, hogy csökkenthessék lejárt szállítói tartozásaikat. Hozzátette: ez azt jelenti, hogy az egészségügyi szolgáltatók "tiszta lappal indulhatnak" 2012-ben, és az intézkedés hozzájárul a munkahelyek megtartásához, a bérek rendezéséhez.

Dátum: 2012.01.07
Hírforrás: MTI

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Hirdetés


Társasház takarítás Győr