Győri orvosi rendelések

ügyeletek, orvoskereső, orvosi cikkek

Orvoskereső

Győri orvoskereső


Szerkezeti változást okoz agyunkban, ha nem használjuk egyik karunkat

Mágneses képalkotó eljárással vizsgálták svájci kutatók, hogy mi történik agyunkban, amikor sérülés miatt egyik karunkat nem tudjuk használni - számolt be róla a LiveScience című ismeretterjesztő portál (www.livescience.com).

A begipszelt vagy felkötött karú páciensek agyi szkenneléséből az derült ki, hogy a másik oldali agyterületek gyorsan ellensúlyozzák a kieső domináns végtagot, a közvetlenül hozzá köthető agyterületek mérete viszont csökken.

Nicolas Langer, a Zürichi Egyetem munkatársa elmondta, hogy az MRI-felvételeken olyan agyi szerkezeti változásokat figyeltek meg a pácienseknél, amelyek arra utalnak, hogy a domináns jobb kézhez köthető készségeik áthelyeződtek a másik oldalra.

A vizsgálatokba tíz jobbkezes embert vontak be, akik karsérülésük miatt gipszet vagy felkötőt viseltek legalább 14 napig a domináns oldalukon. Napi tevékenységüket eközben a másik kezükkel látták el. Az első agyi szkennelést a sérülést követő 2 napon belül végezték el, majd a sérülés utáni 16. napon megismételték az MRI-vizsgálatot. Ezen kívül a résztvevők sérült karjának motoros készségeit is tesztelték a kutatók.

Az MRI-felvételekből kiderült, hogy az agy (jobb kézhez köthető) bal oldalán 10 százalékkal csökkent a szürke- és a fehérállomány mennyisége azokon a területeken, amelyek a korlátozott jobb kar mozgatásáért felelősek. Ezzel egyidejűleg a bal kéz mozgatásáért felelős jobb oldali agyterületeken nőtt a szürke- és fehérállomány mennyisége.

Langer szerint eredményeiket fel lehet használni olyan szélütött emberek rehabilitációjában, akik megbénultak egyik oldalukra.

A tanulmányt a Neurology című szakfolyóirat kedden megjelent számában tették közzé.

Dátum: 2012.01.17
Hírforrás: MTI

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Hirdetés


Társasház takarítás Győr