Győri orvosi rendelések

ügyeletek, orvoskereső, orvosi cikkek

Orvoskereső

Győri orvoskereső


A magzatok neme alapján végeznek terhesség-megszakításokat brit klinikákon

A magzatok neme alapján végeznek terhesség-megszakításokat több brit klinikán, jóllehet ezzel az indokkal Nagy-Britanniában tilos az abortusz - írta csütörtöki tényfeltáró riportjában a The Daily Telegraph. Az ügyben a brit kormány azonnal vizsgálatot indított.

A tekintélyes brit konzervatív napilap azért járt utána az ügynek, mert információi szerint Nagy-Britanniában egyre elterjedtebb gyakorlat a magzatok neme miatt kért és elvégzett abortusz.
A lap riporterei a vizsgálatba bevont, "különböző etnikai hátterű" várandós nők kíséretében, magukat hozzátartozóknak kiadva és rejtett kamerával felszerelkezve kilenc klinikát kerestek fel. Három esetben készítettek felvételt orvosokról, akik beleegyeztek a kért abortusz elvégzésébe, jóllehet a "páciensek" egyértelműen megmondták, hogy a kizárólagos ok a magzat neme.

Nagy-Britanniában a terhesség 24. hetéig végezhető el abortusz nem egészségügyi okokból, de az 1967-ben kelt brit abortusztörvény tiltja a gyermek neme miatt kért művi terhesség-megszakítást.

A The Daily Telegraph riportja szerint az Európa Tanács tavaly javasolta a tagországoknak, hogy a szülők a terhesség ideje alatt ne kaphassanak információt a magzat neméről, tekintettel az ennek alapján kért "szelektív" terhesség-megszakításokkal kapcsolatos aggályokra. Nagy-Britanniában sok egészségügyi intézmény már nem is fedi fel a leendő gyermek nemét.

Az interneten azonban könnyen beszerezhetők olyan eszközök, amelyekkel vérkép alapján meghatározható a magzat neme, és külföldön is el lehet végeztetni ezt a vizsgálatot - írja a brit lap.

A riport szerint Angliában és Walesben 2010-ben csaknem 190 ezer terhesség-megszakítást végeztek el; ez tíz év alatt 8 százalékos emelkedés, és "vannak arra utaló bizonyítékok", hogy több volt a leánymagzatok esetében elvégzett abortuszok száma, mint a fiúk esetében.

A brit egészségügyi minisztérium csütörtökön bejelentette, hogy vizsgálatot indított a The Daily Telegraph riportja nyomán. Andrew Lansley egészségügyi miniszter a BBC-nek nyilatkozva "törvénysértőnek és morális szempontból elfogadhatatlannak" nevezte a lap által feltárt gyakorlatot.


Dátum: 2012.02.24
Hírforrás:
Kertész Róbert, az MTI tudósítója

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Hirdetés


Társasház takarítás Győr