Győri orvosi rendelések

ügyeletek, orvoskereső, orvosi cikkek

Orvoskereső

Győri orvoskereső


A Richter pozitív kutatási eredménye skizofrénia kezeléséről

Pozitív eredmény született a Richter Gedeon Nyrt. és a Forest Laboratories, Inc. közös fejlesztés alatt álló antipszichotikus készítménye, a cariprazine (RGH-188) fázis III klinikai vizsgálatában skizofrénia akut fázisában szenvedő betegek esetében - jelentette be az előzetes eredményt a Richter a BÉT honlapján kedden.

A közleményben a Richter emlékeztet korábbi bejelentéseire, miszerint a cariprazine-nal további klinikai vizsgálatok zajlanak bipoláris depresszió indikációban, valamint major depresszióban kiegészítő terápiaként (MDD).

A két cég a közelmúltban tette közzé bipoláris mániában szenvedő betegek körében végzett harmadik regisztrációs célú vizsgálatának pozitív eredményeit.

A most bejelentett előzetes eredményt magyarázva a Richter a közleményben kifejti: a két vizsgálat adatai azt mutatják, hogy a cariprazine-nal kezelt skizofrén betegek esetében a tünetek szignifikánsan javultak a placébóval kezelt betegekhez képest. Valamennyi alkalmazott dózis esetén placébóval szembeni szignifikáns különbség jelentkezett már a kezelés 2. hetében, és minden ezt követő vizsgált időpontban. A magasabb dózissal kezelt betegek esetében ez a szignifikáns különbség már a kezelés 1. hetében kimutatható volt. Mindkét vizsgálat adatainak további elemzése a következő hetekben fog befejeződni.

A közleményben Marco Taglietti, a Forest Research Institute elnöke kifejtette, hogy nagy várakozással tekintenek a 2012-ben mindkét indikációban elinduló egyesült államokbeli törzskönyvezési folyamat elé.

Szombathelyi Zsolt, a Richter Gedeon Nyrt. kutatási igazgatója úgy fogalmazott: "a sikeres bipoláris mánia fázis III vizsgálatokat és a pozitív skizofrénia fázis III vizsgálatokat követően kijelenthetjük, egy ígéretes kezelési lehetőséget ajánlhatunk ezen két betegségben szenvedő betegek számára".

Függők és hozzátartozóik - A vereség pillanatnyi, a feladás teszi véglegessé

- Mi a másik feltételük?

- A másik feltétel az absztinencia vállalása. Ez a legtöbb esetben szintén nem okoz problémát, sőt segít az épülésben. Ennek ellenére itt is vannak olyanok, akik még nem képesek ezt vállalni. Esetükben lehetőség nyílik egyéni konzultációra, illetve továbbküldjük őket olyan szervezetekhez, ahol ez nem feltétel. Ha pedig valaki megszegi ezt a feltételt, egy hónapig nem járhat csoportba. Ez is jól működik, hiszen lekerül a hazugság szorongató érzése, a visszacsúszások szakmailag elfogadottak, az épülési folyamat részei. A támogatás arról szól, hogy legközelebb találjon más eszközt, mielőtt újra a szerhez vagy bármi máshoz nyúl.

- Milyen végzettséggel és ismerettel rendelkező szakemberek tartják a foglalkozásokat?

- Az alapítványnál a kezdetektől olyan csoportvezetők dolgoztak, illetve dolgoznak, akik maguk is érintettek voltak valamilyen formában. A szakmai vezető pszichiáter. A többiek "megsebzett gyógyítók", akik az épülésük során valamilyen szakmai képzettséget szereztek - szociális munkás, pszichológus, addiktológiai konzultáns vagy egészségtan tanár. Mindegyikünk sok évet töltött el "saját élményekkel", illetve sok év szakmai munka és tapasztalat is van mögöttünk, ami hiteles mintaként is szolgál.

- Ön nemcsak a kuratórium elnöke, hanem szülő és a hozzátartozói csoport egyik segítője is. Milyen céllal hozták létre a hozzátartozók csoportját, és tevékenységük mire terjed ki?

- A csoport indulásakor a résztvevők a rehabilitációról kikerült és az absztinenciát vállaló drogfüggők hozzátartozói közül verbuválódtak. Növekvő létszámmal vesznek részt szülők, házaspárok, elvált szülők közösen. Függő klienseink nagy részének a szülei között is megjelenő probléma a szerhasználat, vagy a magatartási, életvezetési probléma. Nagyon fontosnak érezzük, hogy meglegyen az átjárás a két csoport között, a különböző nézőpontok segíthetik a változtatni akarókat. A hozzátartozónak is kell tudni változnia, régi magatartási megoldásokat elhagyni, új viselkedést kialakítani, gyakorolni a következetességet, ami segítheti az élhetőbb mindennapok kialakulását, hosszú távon pedig a szenvedélybeteg hozzátartozót a talpra állásban.

- Mit jelent ez a gyakorlatban?

- Tapasztalatból tudjuk, ahogy a drogfüggők problémái sem oldódnak meg a detoxikálással, illetve az absztinenssé válással, a hozzátartozóknak is hosszabb időre van szükségük ahhoz, hogy váltani, változtatni tudjanak. Ahogy a drogfüggőknek segítségre van szükségük a "tiszta élet" megtartásában, személyiségük újraépítésében, a társadalomba való visszailleszkedésben - és ehhez a közösség erejére -, ugyanúgy a hozzátartozóknak is jelentős erőforrást és segítséget jelent a csoport. A hozzátartozók - szülők, testvérek, élettársak, nagyszülők, barátok - sem képesek hirtelen váltani, újra bízni, megtalálni a helyes kommunikáció útját. Újra kell ismerkedniük az absztinensé vált hozzátartozójukkal. Ezen kívül megnőtt azoknak a résztvevőknek a száma, akik társkapcsolati problémákkal, önértékelési zavarral, illetve nehezen kezelhető, problémás hozzátartozóval élnek együtt. A csoport segítsége abban mutat lehetőséget, hogy meghozzák saját döntéseiket az életüknek azokon a területein is, amelyekkel eddig nem foglalkoztak. Ezek a döntések arra irányulnak, hogy mennyire mernek szembe nézni hozzátartozójuk drogozásával, hogyan viszonyulnak drogot fogyasztó hozzátartozójukhoz. Mi az, amit képesek megtenni anélkül, hogy szeretetlenséggel vádolnák őket, hogyan tudnak felülemelkedni bűntudatukon és az önvád érzésein.

- Kik támogatják az alapítványt, és mire elegendő, ha elegendő a befolyt összeg?

- Civil szervezetként döntően pályázati pénzekből biztosítottuk az éves költségvetésünkhöz szükséges forrásokat. Az egyéni támogatók, az egy százalékos felajánlások, illetve közhasznú tevékenységünk mintegy 20 százalékban fedezte az éves kiadásokat. Az elmúlt három év pályázati keretének szűkössége és a forráshiány még hatékonyabb gazdálkodást kívánt alapítványunktól. Minden szolgáltatásunk ingyenes volt, ami a kialakult helyzet miatt sajnos most tarthatatlanná vált. Februártól változtatni kényszerültünk, ezért csoportjainkban és egyéb tematikus programjainknál jelképes hozzájárulást kérünk. Természetesen a méltányosság figyelembe vételével, hiszen vannak néhányan, akiknek ez az összeg is megterhelő lehet. Megtakarításaink még vannak, a változtatások, az adománygyűjtés mindenképpen az előre tekintés jegyében történik, a "lassú halált" megelőzendő, hiszen azt látjuk és tapasztaljuk, hogy komoly szükség van arra a szolgáltatásra, amelyet alapítványunk nyújt. Az új Civil Törvény is ezt látszik erősíteni, részben az adminisztráció és az átláthatóság egyszerűsítésével. Ugyanakkor kiemelten foglalkozik az adománygyűjtéssel is, afelé terelve a civileket.

- Mit tehet az, aki még többet szeretne megtudni az önök erőfeszítéseiről, esetleg bajban van?

- Van egy honlapunk, a www.magadert.hu, amelyen minden szükséges adatot, nevet, telefonszámokat megtalálni.

Dátum: 2012.02.29
Forrás: MTI

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Hirdetés


Társasház takarítás Győr