Győri orvosi rendelések

ügyeletek, orvoskereső, orvosi cikkek

Orvoskereső

Győri orvoskereső


Az idősek jelentős részének gondot okoz

Az idősek jelentős részének gondot okoz az egészségükkel kapcsolatos információk értelmezése

A 65 év feletti britek közül minden harmadiknak gondot okoz az egészséggel kapcsolatos alapvető információk megértése - közölte a BBC hírportálja (www.bbc.co.uk).

Közöttük kétszer nagyobb a valószínűsége az öt éven belüli elhalálozásnak, mint azok körében, akiknek nincs problémájuk az ilyen jellegű információk értelmezésével.

A University College London munkatársai közel 8 ezer felnőttnél tesztelték az aszpirinhez tartozó instrukciók megértését. A tesztben a kutatók négy kérdésre kértek választ olyan utasítások alapján, amelyek nagyon hasonlítottak az aszpirin csomagolásán lévőkhöz. Az értékelésben arra voltak kíváncsiak, hogy az idős emberek mennyire értették meg az elolvasott információkat.

A résztvevők 67,5 százaléka érte el a maximális pontszámot (jó értő olvasás), 20 százalékuk egy kérdésre helytelen választ adott (közepes értő olvasás), 12,5 százalékuk pedig kettő vagy annál több kérdést is hibásan válaszolt meg (gyenge értő olvasás). A 80 év felettiek csaknem fele nem tudta helyesen megválaszolni a négy kérdést, míg a 60 évnél fiatalabbak körében csak minden negyedik emberre volt ez érvényes.

A teszt elvégzése után öt évig követték nyomon az önkénteseket. Ez alatt a jó értő olvasó csoportba került résztvevők 6,1 százaléka halt meg, a közepes csoportban végzetteknek 9 százaléka, míg az értő olvasás szempontjából gyengék kategóriájában 16 százalék volt a halálozási arány.

Utóbbi csoportban gyakrabban fordultak elő depresszív tünetek, fizikai korlátozottság és olyan krónikus betegségek is, mint a diabétesz, a szélütés, az asztma vagy a szívbetegségek.

Amikor a kapott adatokat módosították olyan tényezőkkel, mint az életkörülmények, a képzettség, a jövedelem és az általános egészségi állapot, akkor csökkent ugyan az értő olvasás és a halálozási kockázat közötti kapcsolat, de nem tűnt el.

Dátum: 2012.03.20
Hírforrás: MTI

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Hirdetés


Társasház takarítás Győr