Győri orvosi rendelések

ügyeletek, orvoskereső, orvosi cikkek

Orvoskereső

Győri orvoskereső


Csökkenthetik a Parkinson-kór kockázatát a sztatinok

A sztatinok szedése csökkentheti a Parkinson-kór kialakulásának kockázatát, különösen a 60 év alattiak körében - idézte amerikai kutatók megállapítását a LiveScience című ismeretterjesztő portál (www.livescience.com).

Azoknál az embereknél, akik szedték a vér koleszterinszintjének csökkentésére használt sztatinokat, 26 százalékkal kisebb volt a Parkinson-kór kialakulásának kockázata a követéses vizsgálat 12 éve alatt.

Korábbi kutatások azonban azt is kimutatták, hogy a sztatinok csökkentik a koenzim-Q vérszintjét is, amely védhet a Parkinson-kór ellen, sőt tesztek zajlanak arra vonatkozóan, hogy a betegség kezelésében alkalmazzák.

A mostani tanulmányhoz 38 ezer férfi és 91 ezer nő egészségét követték nyomon 1994 és 2006 között a bostoni Harvard Egyetem közegészségügyi kara és a Brigham és Női Kórház szakemberei. A követési idő alatt a 118 031 sztatint nem szedő ember közül 644-nél alakult ki Parkinson-kór (0,5 százalék), míg a sztatint szedő 11 035 ember közül 51-nél (0,46 százalék).

A kutatók szerint a sztatinok azért csökkenthetik a Parkinson-kór kockázatát, mert enyhítik a gyulladásos folyamatokat az agyban. Tanulmányukat az Archives of Neurology című szakfolyóiratban ismertették a szerzők.

Dátum: 2012.03.14
Forrás: MTI

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Hirdetés


Társasház takarítás Győr