Győri orvosi rendelések

ügyeletek, orvoskereső, orvosi cikkek

Orvoskereső

Győri orvoskereső


Nem is olyan ritka a koszorúér repedése

A korábban véltnél gyakrabban fordul elő a koszorúérfal repedése, leginkább fiatal nők esetében - mutatták ki kanadai kutatók egy tanulmányban.

A szívpumpa addig dolgozik megfelelően, ameddig a szívizomsejtek a koszorúérrendszeren keresztül folyamatosan megkapják azt a vért, amelyre szükségük van. A koszorúerek csodálatos csőrendszert jelentenek, és a bámulatosan rugalmas csövek fala három összetapadó réteg.

Előfordul, hogy a három falból valamelyik - legtöbbször a középső - elszakad és a nyíláson vér tódul a rétegek közé. Az ércsövet a fal megvastagodása hirtelen beszűkíti és ez hasonló, mint érelmeszesedés miatt a koszorúér összeszűkülése, majd elzáródásakor a szívinfarktus.

Jacqueline Saw és munkatársai véletlenül gyors egymásutánban több ilyen esetet láttak és a legkorszerűbb módszerekkel igyekeztek minden betegnél ezt az elváltozást bizonyítani. A koszorúér-repedés tíz esetből nyolcban 30-50 éves, fiatal nőknél fordul elő és különös módon gyakorta gyermekszülés után.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy az infarktusra emlékeztető tünetek miatt a szívgyógyászok ilyenkor elvégzik a szívkatéteres vizsgálatot, de az eltérések szerények, és nem vetik be a még újabb diagnosztikai módszereket.

A diagnózis általában jól fölismerhető az érbe vezetett katéteren keresztül alkalmazott ultrahang, vagy a még korszerűbb, bár csak kevés gyógyintézetben elérhető, optikai koherens tomográfia használatával, amely lézer segítségével igazolhatja, hogy a vér áramlásának akadálya nem meszes érszűkület, hanem az érfal rétegei közé behatoló vér.

A terhességgel kapcsolatos megfigyelések hormonális összefüggésre utalnak, máskor erős fizikai terhelés előzte meg a koszorúér szakadását. A kanadai munkacsoport arra hívja fel a szakorvosok figyelmét, hogy a fiatal, korábban panaszmentes nők hirtelen megjelenő, szívinfarktusnak megfelelő rosszulléte esetén mielőbb erre a kórképre kell gondolni, hiszen esetleg azonnali koszorúér áthidaló műtét végzése is szükségessé válhat.

A cikket a Circulation: Cardiovascular Interventions folyóirat közölte.

Dátum: 2012.03.14
Forrás:
Matos Lajos, az MTI szakértője

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Hirdetés


Társasház takarítás Győr