Győri orvosi rendelések

ügyeletek, orvoskereső, orvosi cikkek

Orvoskereső

Győri orvoskereső


A teszttel kiszűrt méhnyakrák 92 százalékban gyógyítható

A méhnyakrákos páciensek 92 százaléka gyógyult meg, ha Pap-teszttel szűrték ki betegségüket, míg 66 százaléka, ha elsőként a tünetek alapján diagnosztizálták a daganatos elváltozást - közölték svéd kutatók a The British Medical Journal (BMJ) című orvosi folyóiratban (www.bmj.com)

A stockholmi Karolinska Intézet munkatársai valamennyi, 1999 és 2001 között Svédországban méhnyakrákkal diagnosztizált nőt - összesen 1230 pácienst - bevonták elemzésükbe.

Csütörtökön közzétett tanulmányukban a szerzők összehasonlították a Pap-teszttel (kenetvizsgálattal) kiszűrt és a tünetek alapján diagnosztizált méhnyakrák túlélési esélyét. Megállapították, hogy az előbbi csoportba tartozó nők gyógyulási aránya 92 százalék volt, míg az először tünetek alapján méhnyakrákkal diagnosztizált nők gyógyulási aránya ennél jóval kisebbnek, 66 százaléknak bizonyult.

Eredményük a szerzők szerint azt mutatja, hogy a rendszeres rákszűrés egyrészt jelentősen csökkenti a méhnyakrák kialakulásának kockázatát, másrészt nagy mértékben növeli a gyógyulás esélyét azokban az esetekben, amikor mégis megjelenik az elváltozás.

Dátum: 2012.03.05
Forrás: MTI

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Hirdetés


Társasház takarítás Győr