Győri orvosi rendelések

ügyeletek, orvoskereső, orvosi cikkek

Orvoskereső

Győri orvoskereső


Elhunyt Márkus Gábor

Elhunyt Márkus Gábor magyar származású amerikai rákkutató, az MTA külső tagja

Rövid betegség után, életének 89. évében, a New York állambeli Buffalóban vasárnap elhunyt a főként fehérjekutatásairól ismert Márkus Gábor magyar származású amerikai rákkutató, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja - közölte az MTI-vel kedden Nemes-Jeles Veronika hozzátartozó a család nevében.

A tájékoztatás szerint Márkus Gábor a buffalói Roswell Park Kórház orvoscsoportjának 35 éven át volt tagja, az intézmény kísérleti biológiai részlegét irányította. Kutató professzor, később elnök lett a roswelli területi posztgraduális egyetemi képzésben, és éveken át tanított is az egyetemen. Nemzetközi elismertségre tett szert a fehérjemolekulák struktúráját és funkcióit érintő kutatásai révén csakúgy, mint a sztreptokináz nevű protein rögoldó mechanizmusainak megvilágításában végzett tudományos kutatásaiért.

Ő és kutatócsoportja úttörő munkát végzett az urokináz enzim szerepének kutatásában és a humán karcinóma lokális és metasztatikus terjedésének vizsgálatában. Munkájuk elismeréseként 1981-ben a rangos Schoellkopf-díjjal jutalmazta őt az Amerikai Kémiai Társaság Nyugat-New York megyei szekciója. 2003-ban a Magyar Tudományos Akadémia külső tagjává választotta. Számos tudományos folyóirat kiadásában segédkezett és nyolcvan tudományos publikáció szerzője, illetve társszerzője.

Magyarország náci megszállását szerencsésen túlélve Márkus Gábor 1948-tól élt az USA-ban, ahol a Stanford Egyetemen végzett és kutatott, utóbb tanított is - olvasható Nemes-Jeles Veronika közleményében.

Dátum: 2012.05.03
Hírforrás: MTI

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Hirdetés


Társasház takarítás Győr