Győri orvosi rendelések

ügyeletek, orvoskereső, orvosi cikkek

Orvoskereső

Győri orvoskereső


BőrÖdön


A testedet beburkoló kültakaró, a Bőr vagyok. Körbe ölellek, védelek, és érzékelek neked. A legnagyobb méretű szervrendszered én vagyok, általában tizenkét kilót nyomok, és ha kiterítenél, másfél négyzetméter lennék. Felhámnak nevezett külső rétegem feladata a bőr legfelső védő rétegének fenntartása és a pusztuló szaruréteg folyamatos megújítása, az állandó kopás cserélődés miatt. Ez a réteg véd téged elsősorban a külső ártalmaktól.

A legvastagabb a tenyéren, talpon, ujjakon vagyok, a többi területen lényegesen vékonyabb réteget biztosítok. Van olyan közmondás, amely azt mondja, hogy vastag bőr van a képén, de erre te velem kapcsolatban ne figyelj, mert ez másra vonatkozik. A hámrétegemben tartom a bőr színét meghatározó pigment szemcséket, amelyek védik a bőrt a káros sugárzásoktól ezek termelését a festéksejtek biztosítják. Ebben a rétegben biztosítok még a sejtsorok között szabad idegvégződéseket. A középső rétegem az irha, melynek alapja laza rostos kötőszövet, számtalan vérérrel. Itt biztosítják számomra a tápanyagellátást e mellett a Te hőszabályozásodban is szerepet töltenek be. Az irharétegben tartom a tápláló ereket, a hő-, fájdalom-, nyomás- és tapintás ingereit felfogni képes receptorok többségét. A környezet tárgyairól a tapintás-, a hő- és fájdalomérzést mellett, továbbítják, a tapintott tárgyakról, hogy milyen kemény, puha, nedves vagy száraz, hideg vagy forró, vagy milyen állapotú. A legmélyebb rétegem, a bőralja amely zsíros kötőszövet, feladata az energiaraktározás, hőszigetelés és a nagyobb fizikai hatások tompítása. Fejlettsége testtájanként változó, eloszlásában jellemző eltérések vannak a férfi és női test között. Tartozik hozzám még néhány járulékos elem, mint a szőr, amely a szőrtüszőből nő ki, vagy a köröm mely az elszarusodott réteg és életünk folyamán nő. Található még a rétegeim között verejték- faggyú- és illat mirigyek, de a mellmirigy is az én szervrendszeremhez tartozó. A verejtékmirigyem naponta közel 1ooo gramm váladékot termel, ezzel segíti a szervezeted hőszabályozását. Védőanyag termelésére is képes vagyok, az ibolyántúli besugárzás hatására számodra D vitamint termelek. Külsőleg használt kenőcseid és a rám kelt fájdalom csillapítok, rajtam keresztül juthatnak a szervezetedbe. Magamról ennyit, igyekeztem rengeteg információt adni, ha valami kimaradt és érdekel, akkor nézz utánam. Most beszéljünk karbantartásomról és hibáimról. Karbantartásomhoz tartozik a napi tisztálkodás, amit zuhanyozásként szeretek. Ha izzadsz, vagy piszkos munkát végzel természetesen több alkalommal is fürödhetsz. Kezed általában hamar piszkos lesz, tehát gyakran moss kezet, ne feledkezzél meg az ujjad közéről. A szappant és folyóvizet szeretem ilyenkor! Körmöd, hajad tisztítását rendszeresen végezd, legalább hetente! Az illatos szappant, habfürdőt, tusfürdőt nem kedvelem ilyenektől kiszáradok, és viszketőssé válok. Szeretnek és megjelenhet élősködő rajtam, ilyen a rüh. Tőle csak orvosi segítséggel és kifőzött textília cserével tudsz megszabadulni. Akivel együtt laksz és használjátok egymás holmiját őt is kezelni kell. Hajadon megjelenhetnek, tetűk. Irtásukhoz vegyél gyógyszertári készítményt, kezeljed le vele a hajad és törekedjél a megelőzésre! Későbbiekben ellenőrizd gyakran.

A hajlatok és ujjak közét alaposan fürdés, tisztálkodás után töröld ki, mert a sötét nyirkos helyen megtapadnak a gombatelepek, melyeket utálok. Főleg ha serdülőkorú vagy, a testemen pattanások, mitesszerek nőnek. Vigyél el ilyenkor tisztításra a kozmetikushoz, aki újra széppé varázsol. Bizonyos fertőző és egyéb betegségek szép formámat beborítják, kiütéseket vagy gyulladt lobos szakaszokat rajzolnak rám. Általában ezekben az esetekben hozzám csatlakozik egyéb tünet is, például a láz, viszketés vagy fájdalom. Teendő ezzel mindenkor, felkeresni a háziorvost vagy szakorvost. Vannak rajtam különböző színű elváltozások, melyek lehetnek a bőrből kiemelkedők vagy nem kiemelkedők. Gyakran telepszenek rám, szemölcsök ezek bőrből kiemelkednek, gyakran szaporodnak eredetük általában vírusos. Nem szeretem őket úgy, hogy kérjél orvosi segítséget eltüntetésükhöz. A nem kiemelkedő pigment elváltozások általában békések és nem okoznak galibát, de vigyázz a testemből kiemelkedő barna anyajegyekre, ha napra vagy szoláriumba mész takard le őket. Ellenőriztesd rendszeresen!

A szoláriummal és a napozással vigyázz! Azon kívül, hogy a tűző nap hatására leégek, piros gyulladt leszek, majd a felső hámrétegem ledobom, még hamarabb öregszem is. Neked fájdalmat okozok ezzel, ráadásul nem tudok parancsolni a sejtjeimnek, akik hirtelen esetleg növekedni, kezdenek, vagy burjánzanak. Bármilyen gyanú támad a viselkedésemmel kapcsolatban keresd fel a bőrgyógyászatot.

Vigyázz rám kérlek, hidegben, melegben egyaránt. Hidegben takarj be vigyázz meg ne fagyjak! Az erős napsugárzásnál a dél körüli órákban ne napozzál! Más napszakokban védjél magas faktorszámú napozókrémmel és ne feledkezzél meg a napszemüvegedről sem. Bármi gyanús elváltozást látsz rajtam fordulj szakorvoshoz!

Bakonyiné Nyitrai Gizella - Ajka

Hirdetés


Társasház takarítás Győr