Győri orvosi rendelések

ügyeletek, orvoskereső, orvosi cikkek

Orvoskereső

Győri orvoskereső


Láz Lajos meséje

Láz Lajos meséje

Figyeljetek, mesélek Nektek magamról! A nevem Láz Lajos, de az emberek csak röviden Lázként emlegetnek. A szervezetedben akkor jelenek meg, ha beteg leszel.
Most elmesélem hogyan alakul ki a betegség. A környezetben és a szervezetedben is velünk élnek azok a megbetegítő manók, amelyek időnként a betegséget okozzák. Többféle nevük van, hívhatod őket kórokozóknak, ez mindegyik megbetegítő manóra használatos. Külön nevük is van, ilyenkor a leggyakrabban betegséget okozókat baktériumoknak, gombáknak, vírusoknak nevezik. Akkor betegítenek meg, ha a szervezetedben van olyan kapu, ahol be tudnak jutni, vagy sokan támadnak és szervezeted védekező katonái nem tudják legyőzni a támadókat. Esetleg akkor, ha a szervezeted még nem találkozott a támadóval és fogékony rá, ilyenkor nem tud védekezni, mert nincs olyan védekező hadsereg a szervezetedben, ami a megbetegítőnek ellenállna.
A betegség kialakulásánál bizonyos tüneteket fogsz érezni magadon.
- Tudod mi a tünet?  - Tünetnek hívjuk, azokat a jelenségeket, amelyek a betegséget kísérik.
A sokféle betegségre különböző jellemző tünet van, de a szinte minden betegségre jellemző a fájdalom, de megjelenek én a Láz is. 
Többen vagyunk testvérek, a nevünket erősségünk határozza meg.
Hőemelkedés a kisebbik testvérem. Szerepe kettős. Az egyik a szervezeted számára kedvező, mivel a betegséget okozó manók általában a testhőmérsékletet szeretik, akkor tudnak gyorsan szaporodni. Amikor testvérem megjelenik, gyakran a bajt okozó kórokozó elpusztul. Másik esetben, a testvérem az, aki jelzi azt, hogy beteg leszel. Tehát ilyenkor a teendő a bő folyadék fogyasztása és a hőmérséklet figyelése.
Ha 38 Celsius fok vagy annál magasabb, a hőmérsékleted akkor én Láz Lajos vagyok jelen. Gyakran próbálnak az emberek engem csuklóra, bokára, homlokra tett borogatással elkergetni, de nekem eszem ágában sincs ilyenkor alább szállni, általában inkább emelkedem és magasabb leszek. Viszont félek, és általában menekülök abból a fürdőből, amit Hűtőfürdőnek hívnak.
-         Tudod mi a Hűtőfürdő? Tudsz ilyet készíteni?
-  Nem! Most megtanítalak! Engedj a kádba, olyan hőmérsékletű vizet amilyenbe fürödni szoktál, és ülj bele! Tedd a zuhanyt a lábad felöl és engedd meg a hideg víz csapját és hűtsd ki teljesen a vizet. Ha ebben a hűtött vízben töltesz el tíz –tizenöt percet én olyan mérges leszek, hogy azonnal egy - két fokkal alacsonyabb hővel pöfögök.
Nagytestvérem a Magasláz 38,5 Celsius fok fölött jelenik meg. Mielőtt Ő jelentkezik, általában Te nagyon rosszul érzed magad. Gyakran nagyon fázol, dideregsz, ilyenkor hidegrázásod van. Mérd meg a lázad! Ha magas lázad van, komoly állapotot jelez. A teendőket is az állapotra való tekintettel komolyan kell venni! Használni kell az orvos által javasolt láz lehúzó tablettákat, bőven kell folyadékot inni, és hűtőfürdőt is kell venni. Ha ügyesen csinálod, akkor testvéreimmel úgy megijedünk, hogy azonnal eltakarodunk Tőletek. Szervezeted megizzad, pizsamád, takaród vizes lesz. Fontos hogy vegyél száraz hálóruhát és szellőztesd ki az ágyneműt. Magaslázzal soha ne indulj orvoshoz, csak ha csillapítottad!

Miután mindent elmondtam magamról és testvéreimről és arról az estről is, hogy ha találkozol velünk mit csinálj, most elköszönök Tőled. Tudom, nem szeretnél, találkozni velünk ezért javaslom, mozogj sokat, étkezz választékosan, étkezés előtt mossál kezet. Ha mégis összefutunk, emlékezzél Láz Lajos meséjére és alkalmazd az ott hallottakat!

                       Bakonyiné Nyitrai Gizella - Ajka  

Hirdetés


Társasház takarítás Győr