Győri orvosi rendelések

ügyeletek, orvoskereső, orvosi cikkek

Orvoskereső

Győri orvoskereső


Nátha Natália


Nátha Natália

Sziasztok, Nátha Natália vagyok! Ködös nyirkos időben mindig elő jövök, de más időben is találkozhattok velem. Általában ilyenkor a látogatásom elég mozgalmas mivel az orrotok nyálkahártyáin csúszkálok! Torkotokat és a garatotokat megszínesítem, pirosra festem. Megduzzasztom a nyálkahártyátokat és gondoskodom arról, hogy fájjon a nyelés, sőt ha nem igyekeztek kaput nyitok a kórokozóknak. Évente többször is látogatlak Titeket. Ismertek, de azt akarom, hogy többet tudjatok rólam! Figyeljetek! 

Az otthonomból a meghűlések, vírusok, baktériumok vagy allergének hívnak játszani hozzátok. Az orrod nyálkahártyáján csúszkálunk, amitől az duzzadt, piros és váladékos lesz. A váladékot mindkét orrlyukadon lapátolom kifele. A kifolyt váladék víztiszta, sűrű vagy még sárga és zöld színű is lehet. A váladék milyenségét az határozza, meg hogy én kivel szövetkeztem arra a játékra, ami téged megbetegít. Ha vírus a játszótársam általában, te tüsszögsz és bőven folyik a víztiszta vagy kissé sűrűbb fehér váladék az orrodból. Ha csatlakozik hozzánk baktérium is, akkor sárga zöld sűrű váladékkal ajándékozlak meg.
Ha Allergiás Aliz testvéremmel találkozol általában hisztijével rohamokban jelentkező tüsszentést hoz és az orrodból, mint a csapból folyatja a víztiszta folyadékot. Aliz telhetetlen, nem elégszik meg az orrod nyálkahártyájával, ő általában többet akar, megkörnyékezi a szemed hártyáit is és viszkető érzéssel ajándékozza meg. Néha még ez sem elég ilyenkor tombol. Viszketővé teszi a fület, néha megnöveli, ezzel vicces formát biztosít viselőjének. Képes arra is, hogy megnagyítsa a kezet, sőt kiütéssel teleszórja az egész testet. Akit megtámad gyakran rekedt mutáló hanggal áld, meg hogy ne tudjon kiabálni.  
- Befejezem bemutatását, mert nem szeretem és már mérges is vagyok, hogy szóba hoztam! Róla többet nem mesélek! – inkább folytatom magamról, hogy jobban ismerj.
-  Tehát ha én nálad kopogtatok, már megbeszéltük, hogy folyik az orrod. Azon kívül  rossz közérzeted lesz, étvágytalanná válsz. Köhöghetsz, mert az a váladék, amin mi csúszkálunk, felszaporodik és hátracsorog a torkodon és ingerli annak a nyálkahártyáját is. Lehet, hőemelkedésed vagy  kicsi lázad.
-  Már nagyjából ismersz, most elmondom azt is, hogy tudsz nekem ellenállni.
-  Hogy fújod az orrod? Ismered a helyes orrfújást?  – Nem!  Akkor én ezt elmondom!
 - Soha ne fújd egyszerre mind két orrlyukad!  Fogd be az egyiket és fújd, majd a másikat fogd be és fújj, addig ismételgesd, míg teljesen kiürül az orrjáratod. Segíthet az orrváladék kitisztításánál az orrcsepp. Ha mindkettő orrlyukat befognád, akkor engem átpréselnél az arcüregbe vagy a középfülbe. Nekem ott is jó helyem van szeretek ott tanyázni, főleg ha a baktériumokat is játszani hívom. Ilyenkor szövődményes leszek, átkeresztelnek, más nevet kapok, ilyenkor arcüreg - vagy középfülgyulladásnak neveznek Átváltozásommal ráadásul még neked fájdalmat is okozok és átmenetileg meg is süketítelek.
- Ha kifújtad az orrod, mindig moss alaposan kezet folyóvízzel és szappannal! Kezeden ugyanis játszótársaim a vírusok, baktériumok utaznak. Ráülnek kilincsre, könyvre és még ki tudja melyik tárgyra, és aki utánad megfogja ezeket, az megbetegedhet.
- Köhögésnél, tüsszentésnél használj zsebkendőt! Szeretek repülni így fertőzők, ezt a tulajdonságomat cseppfertőzésnek hívják. A kézmosásról itt sem feledkezzél meg!
- Bújj az ágyba, vegyél be lázcsillapítót és igyál bőven folyadékot, ha rossz a közérzeted vagy hőemelkedésed van.
- Ne menj közösségbe, mert mást is megbetegíthetsz! - A szervezeted ellenálló képességét fokozhatod bőséges C-vitamin bevitellel és könnyű vitamin dús táplálkozással.
 - Na, most aztán hogyan betegítelek meg? Mindent elmondtam, amivel távol tudsz tartani. Azért még egyszer szaladjunk neki az ismétlésnek! Váltott orrlyukon fújd az orrod, esetleg használj orrcseppet! Köhögj és tüsszents zsebkendőbe! A kézmosást soha ne felejtsd el. Ne menj közösségbe, bújj az ágyba, igyál bőven folyadékot és táplálkozzál vitamin dús ételekkel Tanácsaim kifogytak. Ha megfogadod, sajnos én bizony magara maradok, vagy csak rövid gyenge látogatásra leszek képes!

                                                Bakonyiné Nyitrai Gizella - Ajka


Hirdetés


Társasház takarítás Győr