Győri orvosi rendelések

ügyeletek, orvoskereső, orvosi cikkek

Orvoskereső

Győri orvoskereső


A Szesz és Alkesz AlexA Szesz és Alkesz Alex

A falu erős, duhaj, egyesek szerint rossz embere vagyok! Minden nap reggel egy kupica pálinka ébreszt, majd hívogatón megjelenik a demizsonban lakó borocska, amiből egy-két három literecske lecsúszik a garatomon a délelőtti órákban. A borocska addig udvarol,  csábít és kacérkodik, míg kénytelen vagyok egy kicsit elpihenni a szobában.
Miután felébredtem szörnyen szomjas leszek így kénytelen kelletlen, útnak indulok. Kis társaságom már vár a kocsma nevű szentélybe ahol szomjamat oltom sörrel, borral, majd bizonyos idő múlva válogatás nélküli bármilyen itallal. 

Napjaim simán folydogálnak addig, míg az egyik nap a poharamban lötyögő szesz így szól hozzám.
-  Te Alex, annyi szeszt fogyasztasz, hogy már nekem is elegem van belőled! Te semmit nem tudsz rólam, és csak iszol! Nem tudod, hogy mióta ismernek az emberek és én milyen hatással vagyok rájuk.

 - Tudod Te azt, hogy mit tesz veled az elfogyasztott ital!  

- Na, most ha akarod, ha nem én elmesélem! - Az én fogyasztásom, vagyis az alkoholfogyasztás szokása az emberi civilizáció kezdetei óta majd minden kultúrában megtalálható. Én már a kőkorszakban is ismert voltam már akkor is készítetek és fogyasztottak is alkoholtartalmú italokat. Az italkészítési formákról, például a sörfőzdék intézményéről, már az időszámítás előtt 3500-ből származó papiruszok is tanúskodnak, egyiptomi rokonaim ezt már ismerték. A bor nevű készítmény, nagy népszerűségnek örvendett a görög és a római társadalmában egyaránt, a középkori kolostorok tevékenységi köréhez pedig szorosan hozzátartozott a szőlőművelés, a borászat. A szesz egyike az emberiség által leggyakrabban használt tudatmódosító szerének, ami Te fejedet is gyakran megzavarja. 

Amikor iszol belőlem, tudd meg, hogy mi történik a szervezetedben!
- Ha közepes mennyiségű alkoholt fogyasztasz (azaz néhány pohár bármilyen italból) növelheti, de le is csökkentheti a szíved ritmusát, kitágítja a bőrben lévő vékony hajszálereket (ez melegségérzetet okoz), csökkenti a testhőmérsékletedet, növeli az étvágyadat, a nyálelválasztást és a gyomorsav mennyiségét, okozhat vizelési kényszert, az agyi tevékenységed lassulását eredményezi, növeli a reakcióidődet és rontja a mozgáskoordinációs képességedet. 

- Amikor ittas állapotban vagy, vagyis berúgsz, zavarodottságot, elfolyó beszédet, torzult látást, elégtelen mozgáskoordinációt eredményezek, ezekhez a tünetekhez gyakran rosszullétet és hányingert is hívok társaságul.

- Ha még nagyobb mennyiséget fogyasztasz, légzési nehézségeket bocsájtok rád, semmit nem vagy képes érzékelni, és gyakran eszméletvesztést okozok, szélsőséges esetben nem rettenek meg egy kis légzésbénulástól vagy keringési zavarból eredően haláltól sem.

-A berúgást gyakran jelentős másnapossággal jutalmazom, melynek leggyakoribb tünetei: rosszullét, gyengeség, szédülés, gyenge mozgáskoordináció és különféle fájdalmak. A legjelentősebb hatásomat a központi idegrendszerben fejtem ki. Gátolom az idegrendszeri folyamatokat, de jelentős mértékű izgatottságot is tudok okozni. Magadon is tapasztalhattad, hogy néha egy-két pohár ital az egyik alkalommal levertséget és mélabút okoz, máskor, más körülmények között feldobottsághoz vezethet. Gyakran oldom a gátlásokat, kellemes lesz a közérzeted, barátságosan viselkedsz. Néhány emberben oldom a feszültségeket, gyakran előfordul, hogy a feszült, ideges barátodnak magad javasolod, hogy "igyon egyet". Vannak olyan emberek, akik ha belőlem fogyasztanak gyakran a kötözködő, agresszív viselkedést mutatnak. Az erős italosok körében gyakoriak a verekedések és más erőszakos cselekedetek.
Nekem az alkoholnak jelentős, szerepem van az erőszakos bűncselekmények nagy részének elkövetésénél.

- Alkesz Alex  rólad mit mondanak az emberek?
- Te tudod, milyen a jellemed, ha szeszt fogyasztasz! Kontrollálni tudod-e a cselekedeteidet?  Tudod, hogy a gyógyszer hatását az alkohol jelentős mértékben megváltoztathatja,ez akár életveszélyes szövődményekhez is vezethet? 

-  Alex Te sokat fogyasztasz belőlem!
Az erős italozáshoz (öt-hat vagy több pohár naponta) vagy a mindennapi poharazgatáshoz az alkoholizmus fogalmát társítjuk. Az alkoholista személyeknél, mint Te is vagy gyakran megfigyelhetők az emésztőrendszer, a keringési rendszer, a tüdők, a vesék, a hasnyálmirigy és az idegrendszer rendellenességei, gyakoriak körükben az alvási zavarok és a visszafordíthatatlan agykárosodások.  A májzsugornak is én vagyok az egyik fő oka. Tudod, az alkoholistáknál kialakulhat az emlékezetműködés tartós zavara, felléphetnek epilepsziás rohamok, komoly mozgászavarok, kialakulhat impotencia. A táplálkozási zavarok, erősen csökkentik a szervezet védekezőképességét a betegségekkel és fertőzésekkel szemben. - Mióta iszol?  Tudod, hogy a hosszú távon, rendszeresen italozó alkoholistáknál fizikai függőség is kialakulhat. Sokan érzik úgy, hogy bizonyos szituációkban az alkohol segítsége nélkül nem teljesítenének olyan jól. Sokan kerülnek az alkohollal pszichikai függőségbe.  

- Ha elvonnád magadtól a jelenlétemet vagyis nélkülöznél engem, hiányom tüneteket okozna amit most felsorolok Neked: a kezdeti rosszullétet, idegességet, komoly nyugtalanságot, zavartságot, remegést és izzadást görcsök, hányás, érzékcsalódások és hallucinációk követik. Több nap múlva felléphet a delirium tremens sőt, rohamok, veszélyes kimerültség és a keringési rendszer összeomlása is. 

- Beszéljünk még rólad! Amikor inni kezdtél először a lakásodon a barátaiddal iddogáltatok néhány pohárkával? Akkor ennyi is elég volt ahhoz, hogy jókedvű légy! Ugye később mind többet és többet kívántál belőlem, majd már egész nap csak rám gondoltál és fogyasztottál!
Napjainkban már csak velem ébredsz, velem alszol és csak a társaságomban, érzed jól magadat. Tedd fel magadnak kérdésként azt, hogy az italon és az ivócimborákon kívül szeretsz- e még valakit! Van e társad, házad, állásod, rokonod és pénzed, vagy az hajléktalanként elhagyatva élsz? 

Állj meg! Ezt az utat ne járd végig! TEDD LE A POHARAT MÉG MA! JOBBAT MONDOK, SOHA NE EMELD FEL MERT ÉN az ALKOHOL NEM OLDOK MEG SEMMIT!

Ajka 2014. június 17.                                                  Bakonyiné Nyitrai Gizella

Hirdetés


Társasház takarítás Győr