Győri orvosi rendelések

ügyeletek, orvoskereső, orvosi cikkek

Orvoskereső

Győri orvoskereső


Mese a hímzés születéséről

Mese a hímzés születéséről


Egyszer volt hol nem volt, volt egyszer egy Vászon, amely ott hevert a kályha mellett a lócán feltekerve. Nem érezte jól magát így tekercsben ezért vándorútra indult. Útközben találkozott a Bőrrel, aki szintén összecsavart állapotban sétált. Megszólította.
-    Szervusz Te Bőr – Te is tekercsben vagy?
-    Igen én is, de nem szeretek ilyen összegöngyölt állapotban lenni – válaszolta a Bőr.
-    Gyere velem, én is azért indultam vándorútra, mert összecsavarva rosszul érzem magam.
-    Jó, veled tartok –válaszolta a Bőr, majd folytatta – de hová megyünk, és mit keresünk?- kérdezte.
-    Menjünk, hátha valamilyen kényelmes megoldás az utunkba akad ebben a szorult helyzetben.
Így már lassan bandukolva ketten haladnak tovább. Ahogy mennek – mendegélnek, találkoznak az összetekert Szőttessel. Megszólítják
-    Látom Szőttes te is tekercsben vagy. Jól érzed így magad? – kérdezte a Bőr.
-    Nem –válaszolta Szőttes- de várom a Tűt, mert találkoztam vele és felajánlotta, hogy szól a Cérnának és a Gazdasszonynak is, ők majd szép terítőt és függönyt varrnak belőlem, így szépítem majd a lakásukat.
-    De jó neked Szőttes, már nem kell sokáig összecsavarva lenned – irigykedett a Vászon.
-    Csatlakozzatok hozzánk - mondta a Szőttes – bizonyára a Gazdasszonyom kitalál számotokra is valamilyen hasznos elfoglaltságot, és nem kell tovább összegöngyölődve lennetek.
A kedves marasztalásnak engedve már hárman várták hogy a Tű és a Cérna előkerüljön, amikor megérkezettek velük jött a Gazdasszony is.
- Hát Ti kik vagytok, és mit akartok itt? – nézett kérdően a Bőrre és Vászonra.
 - Én vagyok a Vászon társam, pedig a Bőr –mutatkoztak be, majd folytatták –így feltekerve nagyon rosszul érezzük magunkat.
- Kérlek, találj ki számunkra valamilyen másik formát - kérlelték az asszonyt - hátha abban az alakban jobban érezzük majd magunkat. A Gazdasszony mélyen elgondolkodott, majd így szólt.
- Te Vászon mit szólnál hozzá, ha belőled szép szoknyát, és pruszlikot készítenék? Talán a gazduram nadrágjának is jó lennél. Te Bőr, belőled szép táskát, tarisznyát, övet és pénztárcát készíthetek. A Vászonnak és a Bőrnek nagyon tetszett a gazdasszony javaslata ezért rögtön beleegyeztek.
A gazdasszony nem töprengett tovább gyorsan körülnézett, nem látta az Ollót így gyorsan elszaladt érte. Az Ollóval kiszabta a megtervezett dolgokat és serényen nekiállt összeállítani a kiszabott kelméket és a Bőrből megtervezett többi holmit. A Tű táncolt ugrált oda vissza az anyagban maga után húzva a cérnát, fonalat, majd cikk-cakkban táncolt az anyagokon szebbnél szebb ugrásokat végzett. A Vászon a Szőttes és a Bőr összetekert göngyölegéből szemet gyönyörködtető ruhadarabok terítők, és táskák bugyrok készültek. Az illesztéseknél a Gazdasszony varázslatos gyorsasággal varráshímzést készített.
Ahogy varrt a falu apraja nagyja csodájára járt az elkészített dolgoknak. Hamarosan hírét vitték az országban minden fele a hímzés szépségének. Meghallotta ezt a királyné, akit ekkor Mária Teréziának hívtak. Megnézte a gazdasszony által készített hímzést úgy megtetszett neki, hogy azonnal elrendelte az országában hogy a lányok az iskolai keretek között kézimunka órákon tanulják meg a népi hímezés fortéját. Gazdasszonyunk ötleteket, javaslatokat adott, arra hogy a Vászon a Szőttes és a Bőr tekercsekből hogyan varrják a lányok kelengyéjét.
- Álljatok meg - kiabált, a Bőr, a Vászon és a Szőttes - mi az, hogy kelengye – kiabálták - amíg nem tudjuk, bizony nem engedjük, hogy bármit is készítsetek belőlünk.
- Jaj Ti oktondiak – mondta a gazdasszony, majd folytatta - A kelengye, a hozomány egyik fajtája. Elsősorban vászon neműből áll, ruhák, párnák, takarók, lepedők, kendők, abroszok, törölközők, és a

ruhaneműt tartalmaz melyeket ezek tartására szolgáló ládákban tartanak. A kelengye megalapozta a fiatal pár háztartását, általában a menyasszony hozta magával.
- Elégedettek vagytok a válaszommal – szólt a gazdasszony a még tekercsben álló vendégeihez –  akkor folytathatjuk  a szépséges hímzéseket, készíthetünk kelengyéket  – mondta majd újra nekiállt a varrásnak. Társaival továbbra is gyönyörű hímzések készültek. Amikor már sokan tudtak szép motívumokkal hímezni nem kellett többet a Vászonnak, Szőttesnek, Bőrnek összegömbölyödve heverni. Versengtek a lányos házak melyik kelengye szebb és díszesebb a másiknál. Sőt egyes családok dicsekedve mutogatták a falu népének lányuk hozományát. Hímeztek párnát, lepedőt, dunnahuzatot, sőt még a törölközök is díszítést kaptak. Hímzések kerültek az ingek, blúzok nyakára, kézelőire, összezáruló részeire, a vállakra, vagy az ingujj külső vonalára, a szoknyák, kötények, bő gatyák alsó szélére, valamint a ráncolt részek rögzítésére, sőt arra hogy a fejkendők, főkötők szélei kiemelésére kerüljenek.
A sok-sok lány és asszony versengett, ki tud szebb és szebb mintát hímezni, válogattak a motívumokhoz a különböző színű cérnákat. Szájról - kézről adták egy - egy földrajzi táj mintáit, megbeszélték és csak azokat a mintákat, fonalakat használták, amelyekben megállapodtak. Így születtek meg a Matyó-, a Kalocsai, a Beregi-, Hódmezővásárhelyi-, Buzsányi-, Höveji -, Komádi-,, Kunsági-, Hortobágyi-, Sióagárdi -, Katotaszegi-,  Drávaszögi-, Palóc-, Rábaközi-,Sárközi-, Széki-, Tiszavidéki -, Torockói-, Turai –hímzések. 
A Vászon a Szőttes és a Bőr nem bánta meg hogy útnak indult és bizakodva tekintenek a jövőjük felé. Kedvelik, hogy a belőlük készült holmik szemet gyönyörködtetők az embereknek, hangulatot biztosítanak az alváshoz, evéshez, iváshoz, kiránduláshoz. Bíznak abban, hogy ügyes kezű asszonyok keze munkái hírét viszik tájegységük szépségének és hagyományának.

Ajka. 2014 július 17.                                                

Bakonyiné Nyitrai Gizella
 


Hirdetés


Társasház takarítás Győr