Győri orvosi rendelések

ügyeletek, orvoskereső, orvosi cikkek

Orvoskereső

Győri orvoskereső


A kezem és én!


  A kezem és én!

Szia, én a kezed vagyok! Nálad lakom, veled élek, a része vagyok a testednek. Lógok a karod jobb és bal oldalán, velem markolsz, fogsz, és dolgozol. Azt terjesztik, hogy jobb oldalam aktívabb, embertársaid nagyobb része ezt az oldalt használja. Bal oldalam sem rosszabb, sokan a suta emberre azt mondják, hogy kétbalkezes, pedig ez ellen nem csak a bal, hanem a jobb oldalam is tiltakozik. Tíz újjal rendelkezem, melyeknek a végén, körmöket hordok. Körmeim, ha tiszták általában gyönyörűek, viszont útálom rajtuk a mázt, a lakkot, pláne még a műkörmöt.
-          Tudod miért útálom ezeket a cifraságokat? – kérdezte a kéz.
-          Nem - válaszoltam vontatva.
-          Akkor tudd meg!- mondta mérgesen a kéz – megtapad rajta mindenféle piszok, kórokozó, sőt a tisztítása is nehezebb.
-          A műkörmökkel mi a bajod?- kérdeztem.
-          Még kérded? Hetekig ülnek a hátamon, nehezek és nem kapok levegőt. Azután nehéz velük öltözködni, gombot - patentot bekapcsolni, masnit kötni. A harisnyáról ne is beszéljek, minden ügyességemre szükségem van, hogy az adott feladatnak megfeleljek – panaszkodott tovább a kéz majd folytatta - Azt még nem is mondtam, ha mosás vagy mosogatás van és ledobom magamról ezt a szörnyűséget, még én vagyok a hibás.
-    Szegény köröm én ezekre nem is gondoltam – fűztem hozzá.
-          A műkörmök, amik gyakran karmoknak néznek ki alig tisztíthatók, sőt a sötét lakk az alsó piszkot elfedi, alatta rengeteg vendég tanyázhat - panaszkodott tovább.
-          Milyen vendég? – érdeklődtem.
-          Milyen, milyen? –dohogott a köröm – te még ennyit sem tudsz!
-          A koszos körmöd alatt laknak a kórokozó bacilusok, még a gombák is megtelepedhetnek. Most már sokat beszéltünk már a körmömről beszéljünk a többi részemről is – folytatta a kéz.
-          Két kezemen tíz újjal rendelkezem, ezekkel munkát végzek, simogatlak, ha kell, megfenyegetlek, ne adj Úristen, megütlek, de más funkcióra is használsz.
-          Más szerepre, mire? – kérdeztem – most nem jut eszembe, mire gondolsz.
-          Jaj de oktondi vagy! –kiáltott fel a kéz – vegyük a gyűrűs ujjad, ott hordod a szerelem és a hűség zálogát, a gyűrűt. Mutató ujjam feladata a nevében van, de vele intek, ha hívsz valakit, vagy ha fegyelmezel. Hüvelyk ujjam segíti a szorítást, írást, és ebből és a számos feladatból a középső és kis ujjam sem marad ki. Még a rendőrség is igénybe vesz minket – folytatta tovább a kéz.
-          A rendőrség? –kérdeztem csodálkozva- Te kéz be akarsz engem csapni –mondtam.
-          Hát te nem tudod, hogy az ujjak hegyéről vett minta minden embernél más és más –mondta a kéz – ezekkel azonosítják a bűnöző embereket.
-          Nagyon érdekes, amiről most beszélgetünk sok minden tudtam, de néhány dolog új volt számomra – mondtam.
-          Akkor most beszéljünk, arról hogyan tisztítasz- mondta a kéz.
-          Ne akard nekem azt mondani, hogy még kezet mosni sem tudok – zúgolódtam.
-          Na, akkor haljuk – kíváncsiskodott a kéz.
-          Megnyitom a csapot!
-          Tényleg- kérdezte a kéz- szerinted biztos, hogy a csap tiszta, nem nyúlt hozzá senki?
-          Hát – dadogtam – ezt bizony tényleg nem tudhatom.
-          Most akkor én majd elmondom- mondta kéz, majd folytatta- Piszkos kézzel megnyitod a csapot. Fogod a szappant, amiben én nem vagyok válogatós –tájékoztatott tovább a kéz – lehet folyékony, fertőtlenítős mosó, vagy illatosított. Beszappanozod a kezed, alaposan megmosod egészen a csuklódig. Az ujjaid közét, és természetesen a körmeidet se hagyd ki. Ha kész vagy a szappanozással, folyóvízzel öblíts le engem- mondta a kéz.
-          Folyik a víz, mit csinálsz ezután?- kérdezte tovább.
-          Elzárom a csapot te nagyokos- válaszoltam.
-          Elzárod, és arra nem gondolsz, hogy előzőleg koszos volt? – ha nem karos a csap, akkor a kézmosás megkezdésekor tisztítani kell, akár a szappanozáskor a csapot is bekenheted és az elzárás előtt öblíteni célszerű.
-          Erre aztán igazán nem gondoltam –válaszoltam – miért van erre szükség?  - kérdeztem.
-          Azért mert a kórokozók minden hová rátelepednek, kapaszkodókra, bútorokra, ülőkékre, így a csapra is. Velem utaznak, ha piszkos vagyok – folytatta a kéz – én egy utaztató céget képviselek nálad. Hozom - viszem az ártalmakat, mert mindent, amit megfogok, piszkos és szennyezett. A cseppfertőzéssel, hasmenéssel járó kórokozókat és egyéb megbetegedések kórokozóit is gyakran a hátamon, tenyeremen viszem. A felületek szennyeződése rám ragad és Te, ha piszkos kézzel eszel – iszol az általam vitt szennyeződést megeszed.
-          Tényleg – válaszoltam – erre bizony nem gondolok minden egyes alkalommal.
-          Mától fogva azt akarom, hogy gondolj mindig rám –mondta a kéz, majd így folytatta – amikor dolgozol, utazol, a királyok székhelyén voltál, vagy náthásként kifújod az orrod, meg egyéb alkalommal, engem mindig tisztíts meg!– adta ki a parancsot a kéz, majd áradozva folytatta – Imádom, ha tiszta vagyok, ha körmöm tiszta szépségével dicsekedhetek! Tisztaságom biztosítja, hogy kevesebb legyen a fertőzésed és tisztább környezetben élj.

Ajka, 2014. október 13.                                                        Bakonyiné Nyitrai Gizella


Hirdetés


Társasház takarítás Győr