Győri orvosi rendelések

ügyeletek, orvoskereső, orvosi cikkek

Orvoskereső

Győri orvoskereső


Ősz apó kopogtat - figyelem

  Ősz apó kopogtat - figyelem!

 Szeptemberben a forró nyár után, színes ruhájával beköszönt az ősz. A napok      rövidülnek, korábban sötétedik. A reggeli köd gyakran egész napos vendéggé lesz. A levegő nyirkossá, hideggé válik. Megjelennek a borús esős napok. Az emberek hangulat megváltozik, a napfény hiányától nyűgösek, gyakran depressziósak lesznek. A szürke napokban figyeljünk a napfényes órákra, amely vidámságot sugároz és ezzel,
hangulatjavító hatással van a közérzetünkre. Aktív mozgással a szervezetünk öröm hormont szabadít fel, tehát ha kerékpározunk, futunk vagy kondizunk a depressziótól is könnyen megszabadulunk. A mozgással, pedig kilóinkat is karban tarthatjuk. A fűtés megkezdésekor a nyirkos, ködös időben a szálló füst, korom koncentrációja megnő, amely a légzőszervünket megterheli, ezért a tiszta időszakokban sétáljunk nagyokat a természetben, és ha tehetjük, keressük fel hegyeinket. Az őszi időben a napszakok hőmérséklete erősen változó. Könnyen meghűlhetünk a nyirkos, szeles időben, ilyenkor a réteges öltözködés indokolt, mindig legyen nálunk olyan, amit le vagy fel lehet venni. Ne felejtkezzünk meg arról, hogy ebben az időben gyakori vendégek a kórokozók, amik lehetnek vírusok, baktériumok, Ők felelősek az őszi- téli megbetegedésekért. Ilyennek lehetnek a nátha, az influenza, a torokgyulladás, esetleg tüszős mandula- vagy tüdőgyulladás. A diagnózis és terápia felállítása minden esetben az orvos dolga. Amit nekünk tudni kell az, hogy ezek a betegségek cseppfertőzéssel terjednek. A kórokozók utaznak a kezünkön, kilincsen és a tömegekben is, sőt lebegnek a levegőben és zsúfolt helyen koncentrálódnak. Ha köhögünk vagy tüsszentünk tegyünk szájunk elé papír zsebkendőt, használata után minden alkalommal mossunk kezet. Megelőzéshez tartozik még a változatos étkezés, a zöldség - gyümölcs fogyasztása. A változatos étkezés mellett felesleges a nyakló nélkül szedett vitamin! Az A, D, E, K, vitamin zsírban oldódó, és raktározódik a szervezetünkben, ezért túladagolható! Fontos még a gyakori szellőztetés környezetünkben. Kerüljük a tömegrendezvényeket, a zsúfolt áruházat, boltokat.
A megelőzés fontos része a rendelkezésünkre álló influenza védőoltás. Oltassuk be magunkat! Ne hallgassunk az oltás ellenzőire! A védőoltással a szervezetünk találkozik az influenza vírus egyik alkotórészével, amely elindítja a védekező anyag termelést, így amikor járvány lesz, a szervezet már tudja, hogy mi a dolga és gyorsan kivédi a betegséget.
Mi van akkor, ha mégis betegek leszünk? – Ha a hőmérsékletünk 38 CO vagy, annál magasabbra szökik, gondosan csillapítsuk lázcsillapító tablettával, vagy hűtőfürdővel. Soha ne induljunk, magas lázzal az orvoshoz, előbb csillapítsuk azt. Maradjunk ágyban, igyunk bőven folyadékot, ami lehet víz, tea, mézes teát, gyümölcslé. Ne fogyasszunk cukrozott, széndioxiddal dúsított italokat, mert azok terhelik az amúgy is gyenge szervezetet. Ne menjünk közösségbe, barátokhoz, moziba, színházba, hangversenyre. Tartós magas láz, köhögés, rossz közérzet esetén keressük fel háziorvosunkat. Tartsuk be az általa előírt utasításokat. Az antibiotikum szedése csak és kizárólag az orvos utasítására 
történjen! Az antibiotikum szedésénél, fontos tudni azt, hogy a gyógyszert mindig az előírt adagban és elrendelt ideig szedjük, különben a baktérium megkedveli és hozzá alakul, rezisztens lesz, vagyis egy következő betegségnél már nem tudja a baktériumot elpusztítani. A fenti írásomat Weöres Sándor szavaival zárom, mivel a védekezés a saját elhatározásodtól függ:
Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra.”

Ajka, 2015.szeptember 19. Bakonyiné Nyitrai Gizella

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Hirdetés


Társasház takarítás Győr